NVM: Huizenprijzen dalen in 2009

Volgens de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) zullen de huizenprijzen flink gaan dalen in 2009. Nieuwe berekeningen wijzen uit dat de huizen in Nederland gemiddeld 5% goedkoper zullen worden. Hierbij dient een kanttekening geplaatst te worden aangezien er rekening gehouden dient te worden met locatie en type woning. Rabobank verwacht zelfs een daling van de woningmarkt in Nederland van 20-30%.

Gezonde correctie
Volgens de NVM-voorzitter, Ger Hukker is dit een gezonde correctie. Ger Hukker zei verder dat dit een gevolg is van de huidige economische situatie. De neergang van de woningmarkt is volgens de makelaars geen teken dat de huizenmarkt in zal gaan zakken tot het niveau van eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Analisten verwachten dat de woningmarkt in de tweede helft van 2009 weer licht zal gaan aantrekken.

Voorzichtig
Veel banken zijn nu nog terughoudend met het verstrekken van krediet, maar dit zal volgens de voorzitter van de NVM volgend jaar weer anders zijn omdat banken nu alles er aan doen om hun balansen gezond te houden. Verder is de verwachting dat de hypotheekrente zal gaan dalen en dat de no-risk clausule van stal gehaald zal worden. Hierdoor krijgt de koper meer zekerheid dat zijn huidige huis ook weer verkocht wordt. Mocht de hypotheekrente gaan stijgen dan zal de prijsdaling nog groter zijn dan eerder geraamd werd.

De prijs kan echter nog verder dalen als de overheid geen maatregelen neemt om de woningmarkt te ondersteunen. De NVM en andere organisaties wensen onder meer een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie naar 350.000 euro. De NHG garandeert de afbetaling van de hypotheek als de koper niet of niet tijdig betaalt.

Terughoudend
Veel kopers kijken nu de kat uit de boom en stellen de koop van een woning vooralsnog uit. Zij gaan er vanuit dat de woningprijzen nog meer zullen gaan dalen. Huiseigenaren durven hun huizen niet meer te verkopen en wachten op betere tijden en daarnaast gaan de mensen die wel hun huis te koop hebben staan over tot prijsverlagingen. De hypotheekproductie van de Rabobank is 30% gedaald en huizen staan daarnaast ook veel langer te koop.

De Nederlandse banken produceren normaal gesproken ieder jaar voor circa 100 miljard euro aan hypotheken. Dit konden ze tot de kredietcrisis voor een groot deel doorplaatsen bij langetermijnbeleggers. Nu het geld ook is afgenomen bij deze groep dreigen de banken de hypotheken op de eigen balans te moeten houden.