ABN AMRO ontvangt 3 mrd van Bos

De overheid steekt nog eens 3 miljard euro contant in ABN Amro en Ageas Bank Nederland. De twee banken, volledig eigendom van de Nederlandse staat, hebben het geld nodig om verder te integreren tot één bankbedrijf.

Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën donderdag bekendgemaakt. Het is naar verwachting de laatste extra kapitaalinjectie voor de twee staatsbanken. Eventuele nieuwe tegenvallers moeten ze zelf opvangen. De overheid zet naast de investering ook leningen ter waarde van 1,4 miljard euro om in eigen vermogen van de banken. Dat brengt het totale kapitaalplan op 4,4 miljard euro.

Bos meldde in juni nog dat hij 2,5 miljard euro extra in ABN Amro en Ageas Bank Nederland moest steken. De twee banken hadden dat geld nodig om zelfstandig verder te kunnen.

Ingelijfd
De Nederlandse staat heeft de banken in het najaar van 2008 ingelijfd, toen het Belgisch-Nederlandse moederconcern Ageas ten onder dreigde te gaan. De Nederlandse delen van ABN Amro en Ageas werden voor 16,8 miljard euro losgeweekt van de bankverzekeraar. In totaal was Bos 23,3 miljard euro kwijt aan de reddingsoperatie.

De minister noemt de nieuwe kapitaalinjectie van 3 miljard euro ,,nodig, wenselijk en verstandig''. Hij heeft de Tweede Kamer donderdag geschreven dat de investering beperkt blijft tot ,,noodzakelijke en onvermijdelijke kosten om een levensvatbare bank neer te zetten''. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de nieuwe kapitaalinjectie, die volgens Bos voldoet aan de eisen van de Europese Commissie.

Contant
ABN Amro en Ageas Bank Nederland zullen de 3 miljard euro contant gebruiken om samen te smelten tot één nieuwe bank en tevens om te voldoen aan de kapitaaleisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank ( DNB ). Het geld dat de twee banken aanwenden voor verdere integratie, zal zichzelf volgens de minister terugverdienen uit de winsten van de combinatiebank, waar topman Gerrit Zalm momenteel aan werkt. De kosten- en schaalvoordelen van de combinatie ABN Amro en Ageas Bank Nederland worden geschat op 1,1 miljard euro per jaar.

De investering die nodig is vanwege kapitaaleisen, leidt ertoe dat de waarde van de combinatie ABN Amro/ Ageas navenant toeneemt, aldus Bos.

ANP