'Stijging EU-begroting onacceptabel'

Een stijging van de EU-begroting volgend jaar met 4,9 procent is voor Nederland ''echt onacceptabel''. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag. De Jager had eerder de voorstellen van de Europese Commissie al ''buiten proporties’’ genoemd. Woensdagmiddag ging hij nog een stap verder.

''Waar Brussel nu op inzet, is veel meer dan de inflatiestijging. Dat vinden wij echt onacceptabel, dat is echt te veel. Lidstaten moeten juist bezuinigen en dan is dit een te grote stap en dat zullen we ook duidelijk maken als Nederland.’’

Nederland kan de stijging in zijn eentje niet blokkeren, maar wel als het een blokkerende minderheid vormt met grote landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Bezuinigen
Volgens De Jager moet de commissie, net als iedereen in Europa, gewoon bezuinigen. Nederland is bereid in te stemmen met een 'reële nullijn', wat neerkomt op een stijging van de begroting met het inflatiecijfer, dat op dit moment in de EU rond de 3 procent schommelt.

Eind vorig jaar verzetten premier Mark Rutte en zijn Britse collega David Cameron International zich op een EU-top ook tot het allerlaatst tegen een forse stijging van de EU-begroting. Toen rolde er een compromis uit met een stijging van 2,9 procent, het inflatiecijfer.

ANP