Pensioenfondsen breiden obligatiebezit uit

Nederlandse pensioenfondsen hebben hun beleggingen in staatsleningen van eurolanden afgelopen jaar gestaag uitgebreid. Dat meldde De Nederlandsche Bank ( DNB ) woensdag.

Eind maart 2011 bedroegen de beleggingen van pensioenfondsen in staatsobligaties uit het eurogebied 161 miljard euro. Daarmee werd bijna een kwart van het vermogen in leningen van eurolanden geïnvesteerd.

Een jaar eerder waren de euro-obligaties goed voor bijna 20 procent van het belegde vermogen.

Obligaties
De pensioenfondsen richten zich vooral op obligaties uit landen waar de economie herstelt, aldus DNB . Nederlandse, Duitse, Franse en Oostenrijkse obligaties maken samen ruim driekwart van het obligatiebezit uit.

DNB gaf niet aan hoeveel obligaties uit probleemlanden als Griekenland en Portugal de pensioenfondsen bezitten.

Staatspapieren
De fondsen kochten in het eerste kwartaal van dit jaar per saldo voor 15 miljard euro aan staatspapier uit eurolanden bij. Daarmee lagen de aankopen aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van ongeveer 6 miljard euro dat in de vier voorgaande kwartalen werd bereikt.

Door de stijging van de lange rente leden de pensioenbeleggers in de eerste drie maanden van 2011 een verlies van 4,5 miljard euro op hun totale portefeuille met staatsleningen uit eurolanden. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd al een verlies van 10 miljard euro geboekt. De drie kwartalen daarvoor leverden de obligaties nog winst op.

Pensioenfondsen hebben voor circa 15 miljard euro belegd in obligaties die zijn uitgegeven door overheden buiten het eurogebied. Daarbij gaat het vooral om Amerikaans staatspapier.

ANP