Wellink: geroemd en verguisd

Voor Nout Wellink komt er donderdag een einde aan een bewogen carrière bij De Nederlandsche Bank ( DNB ). De 67-jarige econoom wordt alom geroemd om zijn economische kennis, zijn optreden tijdens de financiële crisis kwam hem echter op veel kritiek te staan.

Op het moment dat Wellink in 1997 het roer bij DNB overnam van Wim Duisenberg, stond de centrale bank voor een grote verandering. Niet alleen Wellinks voorganger vertrok op dat moment naar de Europese Centrale Bank (ECB), ook de beslissingen over het monetaire beleid verhuisden naar Frankfurt. Met de komst van de euro werd dat beleid een Europese zaak en was DNB niet langer in staat de Nederlandse economie te sturen via de hoogte van de rente.

go markets beurs beleggenHoewel de rol van DNB daarmee aanzienlijk werd verkleind, ging het presidentschap van Wellink niet geruisloos voorbij. Herhaaldelijk greep hij zijn functie aan om te wijzen op gevaren voor de Nederlandse economie.

Huizenmarkt
Zo waarschuwde hij voor de risico's op de huizenmarkt en probeerde hij consumenten te behoeden voor roekeloze investeringen. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de besluiten van de ECB.

Zijn periode als hoogste baas van DNB wordt echter vooral getekend door de financiële crisis. Samen met minister van Financiën Wouter Bos besloot Wellink tot de nationalisatie van ABN Amro en de kapitaalinjecties die ING, Aegon en SNS voor de ondergang moesten behoeden.

DSB
Zijn naam zal voor veel mensen verbonden blijven met de ondergang van DSB en Icesave. DNB zou bij beide failliete banken te lang hebben gewacht met ingrijpen. Verschillende Kamerleden vonden daarom dat de centralebankpresident direct zijn biezen moest pakken.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) ging hier niet in mee, maar hij beperkte de maximale zittingsduur van een DNB -president wel tot 14 jaar. Daarmee dwarsboomde hij een eventuele herbenoeming van Wellink.

Door het stof
Vorige zomer ging Wellink schoorvoetend door het stof voor zijn criticasters. DNB had beter en doortastender kunnen optreden, gaf hij toe. Hij bleef echter wijzen op de onmogelijke positie van een centrale bankier. Die kan nauwelijks waarschuwen voor de problemen bij een bank zonder direct het doodvonnis van die instelling te tekenen.

Zo omstreden als zijn laatste periode in Nederland was, zo goed staat Wellink er internationaal voor. De in 1975 aan de Erasmus Universiteit gepromoveerde econoom geeft al jaren leiding aan het prestigieuze Bazels Comité. Binnen die club van 's werelds belangrijkste centrale bankiers wordt onderhandeld over de regels voor de internationale bankensector.

Door zijn goede internationale imago gold Wellink eerder dit jaar als een outsider in de race om de opvolging van president Jean-Claude Trichet bij de ECB. Die baan ging uiteindelijk echter naar zijn Italiaanse collega Mario Draghi.

ANP