Besprekingen klanten DSB in eindfase

Curatoren in het faillissement van DSB Bank, twee belangenorganisaties en een vijftal rechtsbijstandverzekeraars zitten in de eindfase van de onderhandelingen over een oplossing voor de klanten van DSB met klachten over de zorgplicht van de bank.

Het gaat om mensen die vinden dat zij vroeger niet goed zijn geadviseerd door DSB, bijvoorbeeld over de aanschaf van verzekeringsproducten. Daardoor zitten zij met een hogere schuld opgezadeld dan nodig.

''Wij proberen nu overeenstemming te bereiken over een compensatieregeling'', aldus curator Ben Knuppe.

Naast de curatoren nemen onder meer de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, Stichting Achmea Rechtsbijstandverzekeraars en DAS Nederlandse Rechtsbijstand deel aan de besprekingen.

Lakeman
Voorman Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed is uit het overleg met de DSB-curatoren gestapt. Lakeman vindt dat de curatoren voor een groot deel goed werk hebben gedaan, maar de onderhandelingen strandden op de woekerpolissen. Dat meldde hij donderdag.

Volgens Lakeman wilden de curatoren vergoedingen voor de verkochte koopsompolissen koppelen aan de zogenoemde Wabeke-regeling voor woekerpolissen. ''Door deze eis is het overleg met curatoren vastgelopen.'' Lakeman bereidt nieuwe juridische stappen tegen de curatoren voor.

Wel roemt Lakeman het feit dat er nu 350 miljoen euro klaarligt voor de gedupeerden, ''in plaats van de schamele 26 miljoen euro die Scheringa bood''.

Van die 350 miljoen is volgens Lakeman 250 miljoen bestemd als vergoeding voor de koopsompolissen. Daarvan zouden er ruim 150.000 zijn verkocht. ''DSB Bank heeft haar zorgplicht geschonden door woekerpolissen te adviseren, terwijl zij wist dat die een mathematische verliesverwachting hadden.''

Schade
Volgens Lakeman ontving DSB zelf bijna 2000 euro per verkochte polis van SNS Reaal. ''Er is in totaal voor meer dan 400 miljoen euro schade veroorzaakt.''

De curatoren verwijzen Lakeman volgens zijn zeggen door naar SNS Reaal. ''En weigeren de verantwoordelijkheid van DSB Bank te erkennen. Curatoren willen geen voortrekker zijn bij het erkennen van bancaire aansprakelijkheid voor woekerpolissen.''

Collectieve rechtszaak
Lakeman wil dat nu na de zomervakantie via een collectieve rechtszaak proberen af te dwingen. Volgens hem kunnen donateurs van zijn eigen Hypotheekleed en alle andere klanten van DSB straks kiezen: het aanbod van de curatoren accepteren of meeliften met zijn stichting in de hoop op een hoger bedrag.

Er lopen al twee rechtszaken van Lakeman in het DSB-dossier: ''Een tegen De Nederlandsche Bank ( DNB ) met als doel 1,3 miljard euro in de DSB-boedel te houden. En een tegen curatoren om een vonnis te krijgen dat alle DSB-klanten die met curatoren tot overeenstemming komen, ook recht hebben op vergoeding van buitengerechtelijke kosten.''

ANP