'Nederlandse banken hebben test goed doorstaan'

De Nederlandse banken die deelnamen aan de Europese stresstest voor banken hebben die goed doorstaan, dat is de conclusie van toezichthouder De Nederlandsche Bank ( DNB ), zo liet de centrale bank vrijdag weten.

De gemiddelde core tier 1-ratio van de vier banken kwam eind 2010 uit op 10,6 procent en neemt in de stresstest af tot 9,4 procent. ''De Nederlandse bancaire sector komt daarmee sterk uit de Europese stresstest, ondanks een stevig stress-scenario'', aldus DNB .

In totaal schrijven de Nederlandse banken als gevolg van het scenario 19 miljard euro van hun activa af.

De Nederlandse banken blijken het meest gevoelig voor verliezen op de commercieelvastgoedportefeuille. In het worstcasescenario voor de Nederlandse situatie zijn de commercieelvastgoedprijzen in 2012 met 20 procent gedaald.

De rentes die de Nederlandse banken moeten betalen voor hun financiering, stijgen in het scenario voor alle banken met de helft of meer. ''Ondanks de substantiële impact van het stress-scenario blijven alle vier de banken in het scenario ruim voldoende gekapitaliseerd.''

De Jager
Ook minister Jan Kees de Jager van Financiën is tevreden met de uitkomst voor de Nederlandse banken. ''Alle Nederlandse banken zijn weer positief uit de test gekomen. Dat is goed nieuws, want de stresstest is verbeterd en er wordt strenger gecontroleerd dan vorig jaar’’, aldus de minister.

De Europese Commissie ziet in de uitkomst van de est een nieuwe stap in het herstelproces van de Europese bankensector. De grote meerderheid van de Europese banken is nu veel sterker en beter in staat schokken op te vangen.

Dat stelden de Europese commissarissen Michel Barnier (Interne Markt) en Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) in een gezamenlijke verklaring. Zij vinden dat de banken die zakten of niet sterk genoeg zijn alle noodzakelijke maatregelen moeten nemen om hun kapitaalpositie te versterken.

Duitsland
Duitse banken beschuldigen de Europese Bank Autoriteit (EBA) van politieke beïnvloeding en arbitraire besluitvorming bij de wijze waarop de stresstesten onder Europese banken zijn afgenomen.

''De Europese stresstesten hebben onvoldoende bijgedragen aan het opbouwen van vertrouwen'', aldus Heinrich Haasis, hoofd van de Associatie van Duitse Banken vrijdag.

ANP