ECB gaat door met opkopen staatsobligaties

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week voor 14,3 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Dat maakte de ECB maandag bekend.

Een week eerder kocht de centrale bank nog voor 22 miljard euro aan staatsleningen op. De ECB maakte niet bekend welke staatsobligaties zijn gekocht, maar algemeen wordt aangenomen dat de bank zich richt op papier van de Spaanse en Italiaanse overheid.

ECB koopt weer voor 14 miljard euro aan obligaties: analyse elwin de Groot

Het opkoopprogramma van de ECB werd vorig jaar opgetuigd en is onlangs, na een pauze van 19 weken, weer opgestart. De ECB ondersteunt hiermee de handel in staatsobligaties van zwakkere eurolanden. Sinds de ECB heeft besloten Spaans en Italiaans papier te kopen is de waarde van deze effecten, die hard was gedaald, weer gestegen.

De verwachting is dat de centrale bank voorlopig door zal moeten gaan met het ondersteunen van de markt. Het noodfonds van de eurolanden, het EFSF, krijgt ook de bevoegdheid om leningen op te kopen, maar hier moeten de parlementen van Europese landen nog wel toestemming voor geven. Als deze er is, kan het EFSF het stokje overnemen van de ECB.