Nederland wereldwijd beste land om in te beleggen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Nederland het beste land was om in te beleggen in de periode 1962 tot 2007. In termen van risico – rendement afwegingen eindigt ons land bovenaan in een vergelijking van 37 landen wereldwijd. Dit blijkt uit onderzoek dat Cleo Scholte heeft verricht voor haar master thesis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hogere sharpe-ratio's

Voor haar afstudeerthesis economie deed Scholte in samenwerking met Beleggingsfonds Hoofbosch en onder supervisie van dr. Remco Zwinkels van de Erasmus School of Economics onderzoek naar de totale opbrengst van beursgenoteerde aandelen. Kijkend naar de rendement/risico ratio scoort de Nederlandse aandelenmarkt gemeten in Amerikaanse Dollars het beste over deze periode van 45 jaar, en verschillende subperiodes daarvan. Andere landen die steeds in de top 5 verschijnen zijn België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Als vervolgens gekeken wordt naar de onderliggende factoren, blijkt dat de prestatie van internationale aandelenmarkten het sterkst samenhangt met inflatie, het opleidingsniveau van de bevolking, de bijdrage van de agrarische sector aan de economie en de bevolkingsgroei in een land.