DNB en AFM onderzoeken manipulaties grondstoffen, valuta en derivaten

De Nederlandsche Bank ( DNB ) en de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) zijn een inventariserend onderzoek gestart naar mogelijke manipulatie van de valuta-, derivaten, en grondstoffenmarkt bij banken in Nederland.

De lessen uit de Libor- en Euriboronderzoeken en berichtgeving over mogelijke manipulatie door buitenlandse banken leren de toezichthouders alert te zijn op dergelijke signalen. DNB en de AFM inventariseren in hoeverre banken de risico’s bij de totstandkoming van relevante benchmarks binnen hun organisatie voldoende in beeld hebben en hier in voldoende mate hun maatregelen voor treffen.

Doelen

Bij dit onderzoek staan de toezichthouders twee doelen voor ogen: het vergroten van het bewustzijn van banken over dit integriteitsrisico én het scherper in beeld krijgen welke specifieke processen kwetsbaar zijn voor manipulatie.

De toezichthouders gaan de onderzoeksresultaten terugkoppelen aan de banken. Al naar gelang de specifieke uitkomsten vinden diepgaandere vervolgonderzoeken plaats om eventuele kwetsbaarheden te reduceren. DNB en de AFM zullen indien nodig handhavend optreden.

Samenwerking

In dit onderzoek onderhouden DNB en de AFM nauw contact met buitenlandse toezichthouders en werken zij samen met de partners van het Financieel Expertise Centrum (FEC).