1 op 8 Nederlanders vertrouwt meer op loterij dan beleggen

Uit recent onderzoek van ING Investment Management (ING IM) voor FitVermogen.nl* blijkt dat 1 op de 8 Nederlanders denkt eerder zijn financiële doelen te bereiken door een lot uit de loterij, dan door te beleggen. Dit terwijl de kans op de hoofdprijs bij de staatsloterij slechts 1 op 2,9 miljoen** is.

Op dit moment belegt 11% van de Nederlanders om zijn financiële toekomst veilig te stellen en 13% hoopt dit te doen door middel van een loterijwinst. De meeste Nederlanders (51%) zien – ondanks de historisch lage rentes – sparen nog steeds als de beste manier om hun financiële doelen te bereiken.

Wel lieten cijfers van De Nederlandsche Bank ( DNB )*** eind januari zien dat het spaargedrag van consumenten veranderd. Nederlanders gaan steeds minder sparen bij banken. Door de verdere daling van de spaarrente is het voor consumenten interessant om te kijken naar alternatieven, zoals beleggen.

Ivar Roeleven, Directeur Beleggingsfondsen Europa bij ING IM: “Financiële onzekerheid, de lage spaarrente en een terugtredende overheid maken het voor Nederlanders belangrijker dan ooit om zelf vermogen op te bouwen voor zaken zoals pensioenaanvulling, educatie en zorgkosten. Wij willen consumenten hierop wijzen en aanzetten tot nadenken over de effecten van alle veranderingen op hun financiële situatie. Uiteindelijk hopen wij hen te stimuleren om deze effecten in actie te vertalen.”

Het onderzoek van ING IM toont aan dat één op de vijf Nederlanders belangstelling heeft voor een online beleggingsplatform als FitVermogen. Via dit online platform kan eenieder eigenhandig vermogen opbouwen. Zo werkt men op eigen kracht naar een financieel doel en houdt men zelf de touwtjes in handen wat hun financiële toekomst betreft.

* Onderzoek van ING IM voor haar beleggingsplatform FitVermogen uit januari 2014, gehouden onder representatieve selectie van de Nederlandse bevolking
** Gemiddeld genomen worden er elke trekking 2,9 miljoen loten verkocht en op één daarvan valt een gegarandeerde hoofdprijs. De winkans van deze prijs bedraagt 1 op 2,9 miljoen.
*** Zie artikel DNB .