Uitleg over dividenden

Het beleggen in aandelen die dividenden uitkeren is al jaren en bijna overal ter wereld een hele populaire strategie. Een dividenduitkering is een periodieke uitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. Dit is meestal een maal per jaar maar het kan ook met een hogere frequentie uitgekeerd worden. Wanneer een bedrijf haar dividend uitkeert dan heet dit ‘ex-dividend’ gaan. Stel dat het aandeel Philips nu 30 euro kost en het een week later 1 euro aan dividend uit zal gaan keren, dan daalt op de ex dividend dag het aandeel doorgaans met de hoogte van het dividend. In dit geval dus 1 euro. Die 1 euro die ontvangen wordt gaat dus ook weer van de koers af. Per saldo is dit dus een 0-euro operatie, ook wel zero sum operatie genoemd. Dus wat maakt het dan uit of we een aandeel met een dividenduitkering kopen als we dat zelfde bedrag vaak weer van de koers af zien gaan? Op de korte termijn heeft het kopen van aandelen die dividenden uitkeren meestal geen extra nut of rendement. Dit omdat de markten op de korte termijn extreem efficiënt zijn. Dit betekent dat alle informatie in de koersen verwerkt wordt. Een hoger of lager dividend maakt dan per saldo totaal niets uit.

Waarom dividend aantrekkelijk is

Maar waarom is het kopen van aandelen die dividenden uitkeren dan toch aantrekkelijk? Als we op de langere termijn kijken dan constateren we dat aandelen die dividenden uitkeren doorgaans van betere kwaliteit zijn dan de aandelen die dat niet doen. Het kunnen uitkeren van dividenden kan worden gezien als een kwaliteitsindicator. Want als een bedrijf geen dividenden uit kan keren is het blijkbaar van een lagere financiële kwaliteit. U kunt het kunnen uitkeren van een dividend dus zien als een hele grove voorselectie om aandelen op kwaliteit te kunnen filteren. Voor beleggers die in Duitsland wonen bieden wij trouwens de Duitse website Valuefokus.de aan.

Uiteraard is dit heel erg kort door de bocht want er zijn nog tal van andere variabelen die de kwaliteit (lees: onder- of overwaardering) van een aandeel beoordelen. Wanneer we naar de historische rendementen kijken van aandelen die dividenden uitkeren ten opzichte van de aandelen die dat niet doen dan zien we op de korte termijn vrijwel geen verschillen. Maar op de langere termijn zien we echter hogere totaalrendementen (koersrendementen + dividendrendementen) voor de aandelen die dividenden uitkeren. Dit komt door het rente-op-rente effect. Dit komt neer op een exponentieel effect door dat de ontvangen dividenden herbelegd worden en die op hun beurt ook weer dividenden ontvangen. U kunt dit zien als een jonge boom die op termijn steeds meer appels geeft. Albert Einstein noemde dit rente-op-rente effect ook al het 8e wereldwonder.

Dividendbelasting

Over het uitgekeerde dividend wordt in bijna alle landen dividendbelasting ingehouden. Deze dividendbelasting is echter vaak voor een gedeelte terug te vorderen. Een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is, is het in Woerden gevestigde Mylette. Het is echter doorgaans alleen rendabel bij hele grote posities in een aandeel om de ingehouden dividendbelasting terug te kunnen vorderen.

Dividend variabel

Dividenden zijn echter nooit stabiel en wisselen door de tijd heen. Bedrijven kunnen a la minuut aankondigen om te stoppen me het uitkeren van dividenden aan haar aandeelhouders. Deze onzekerheden hebben bijna altijd invloeden op de beurskoersen. Wanneer een bedrijf zegt het dividend per aandeel te verlagen of zelfs in te trekken dan zien we meestal hele forse reacties op de beurzen. Dit uiteraard omdat beleggers dus minder geld ontvangen en deels doordat ook afgeleide producten zoals aandelenopties heel erg stringent rekening houden met de verwachte dividenden. In het geval van een aanpassing van het dividend dan zien we dit dus direct terug op de aandelen-en optiebeurzen (in het geval er opties op het desbetreffende aandeel uitstaan).

Haken en ogen dividendbeleggen

Het voeren van een dividendstrategie is dus zeker geen saaie laat staan makkelijke strategie. Historische dividenden zijn niets anders dan historische cijfers en bieden dus eigenlijk weinig houvast voor de toekomst. Voor beleggers is het absoluut zaak om verder te kijken dan naar puur het dividend per aandeel. Als beleggers puur hier naar zouden kijken is dat wel heel erg naïef en historisch hebben we vaak gezien dat beleggers dan de deksel op hun neus kregen. Het is voor beleggers dus zaak om naar het totale plaatje te kijken. Kan het bedrijf het dividend überhaupt wel betalen is eigenlijk de grote vraag. Belangrijke financiële variabelen om naar te kijken zijn onder andere de kaspositie, de solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en het vreemd vermogen), de kasstromen en de winst. Uiteraard zijn al deze variabelen op zich zelf ook weer onvoorspelbaar en ook superbeleggers zoals Warren Buffett of Joel Greenblatt durven geen pogingen doen om deze accuraat te voorspellen.

Jaag niet op hoogste dividendrendementen

U zult vast wel denken, nou mooi dus dat dividend, dan liever zoveel mogelijk. Nee helaas zo werkt het niet. Een vrij hoog dividendrendement, hiermee bedoelen van 6 procent of meer, is doorgaans vrij gevaarlijk. Hiermee bedoelen we dat het effectieve dividendrendement van het aandeel eigenlijk te hoog is; dan is of het dividend te hoog of de beurskoers absurd laag. Beiden kan natuurlijk waar zijn maar in de financiële wereld weten we het nooit. Er zijn zat voorbeelden van aandelen met hoge dividendrendementen die daarna stevig in elkaar klapten of zelfs failliet gingen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Ageas , ING, ABN Amro, Dexia of Hagemeyer. Al deze aandelen hadden hele forse verwachte dividendrendementen op basis van de koersen destijds versus de verwachte dividenduitkeringen. Wanneer de hoogtes van de dividenden werden verlaagd stortten de koersen in elkaar. Waarna de koersen nog verder instortten toen de dividenduitkeringen helemaal geschrapt werden.

De hoogte van het dividend per aandeel is verder niets anders dan het gemiddelde van wat de analisten verwachten. Uiteraard geven bedrijven ook verwachtingen af van hun toekomstige dividenduitkeringen maar deze moeten altijd nog door de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) worden goedgekeurd. Het gebeurd in de praktijk eigenlijk nooit dat aandeelhouders een lager dividend prefereren, eerder wensen ze een hoger dividend per aandeel.

Dividendaristocraten

Dividendaristocraten zijn bedrijven die in hun historie ieder jaar een hoger dividend hebben kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. U raadt natuurlijk al dat dit er naar verloop van tijd steeds minder zijn want de spoeling wordt steeds dunner. Rendementen 100 euro geinvesteerd in Europese Dividendaristocraten Dividendrendementen

Bekende bedrijven die een dividendaristocraat zijn, zijn onder andere Procter & Gamble , Pepsico en Pfizer . De rendementen van deze aandelen zijn op de langere termijn ook gigantisch geweest. Dit komt natuurlijk mede door het rente-op-rente effect (het effect van herbeleggen). Maar staart u zich hier absoluut niet blind op.

Het zijn maar historische rendementen en eigenlijk zeggen die weinig over de toekomst. Uiteindelijk is het onmogelijk dat een bedrijf continu haar dividend per aandeel kan verhogen (bedrijven kunnen uiteraard ook niet permanent overeind blijven). Het kijken van de strategie van het kopen van de dividendaristocraten is echter absoluut een goede tip want het geeft nog maar eens aan dat hoge rendementen op de beurs een kwestie zijn van een lange adem en het steevast herinvesteren van ontvangen dividenden.