Rustige dag op Europese beurzen

De Europese beurzen stonden woensdag tegen het middaguur vlak, na een flinke stijging van de aandelenmarkten dinsdag. ,,Het is een saaie dag'', aldus strateeg Léon Cornelissen van Robeco. ,,Gisteren hadden we een prachtig herstel. Dat was een uitzondering. Het is na Thanksgiving meestal rustiger op de beurzen.''

De AEX -index stond aan het begin van de middag nagenoeg ongewijzigd op 315,71 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent tot 495,81 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent lager.

SBM Offshore was een van de sterkste dalers in de AEX -index. Het bedrijf kreeg een adviesverlaging van Royal Bank of Scotland ( RBS ). SBM Offshore verloor 2 procent.

Slecht
Verder deden aandelen van financiële instellingen het slecht in heel Europa. Deutsche Bank daalde 2,8 procent. De Britse bank HSBC verloor 1,7 procnt. In de AEX -index daalde bank en verzekeraar ING met 3,6 procent. Verzekeraar Aegon stond 1,8 procent lager.

RELX was een van de sterkste stijgers in de AEX . De Zwitserse bank UBS zette het fonds op een favorietenlijstje. De uitgever steeg 1,7 procent.

Philips
Elektronicaconcern Philips maakte bekend een lening van 200 miljoen euro te hebben gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). Daarmee wil Philips samen met kleine en middelgrote bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten onderzoek doen naar vernieuwende projecten in de gezondheidszorg. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Aandelen in de telecomsector en mijnbouwers deden verder goede zaken. Nokia en Vodafone wonnen allebei meer dan 1 procent. Mijnbouwers, zoals BHP Biliton en Rio Tinto, wonnen tot 2 procent doordat de goudprijs naar recordhoogte steeg.

Werkgelegenheid
Later op de dag worden cijfers bekendgemaakt over de werkgelegendheid in de Verenigde Staten. Deze cijfers zijn een indicatie voor hoe sterk de arbeidsmarkt ervoor staat. Vrijdag volgt een nog belangrijker banencijfer. ,,Het richtinggevende nieuws komt vrijdag. Dan kijkt iedereen met argusogen naar het banenverlies'', aldus Cornelissen. ,,Inmiddels klinkt het sein brandmeester weer een beetje. Het pessimisme neemt wat af.''

De euro noteerde woensdagmiddag 1,5085 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de Europese munt 1,5095 dollar waard.

ANP