Beurzen florissant na 5 verliesdagen

De aandelenbeurzen in Europa beleefden woensdag een heuse ochtendrally, na vijf handelsdagen op rij met verliezen te zijn gesloten.

'Ik kan er geen lang verhaal van maken. Bedrijfsresultaten en de stresstest voor Europese banken bepalen het sentiment'', concludeerde handelaar Douwe Schering van Today's Beheer. 'De ene dag is het slecht, de volgende dag is het weer goed. Vanochtend zijn het de goede cijfers van Apple die voor enthousiasme zorgen.''

De AEX -hoofdindex stond woensdag aan het einde van de ochtend op een winst van 2 procent, op 326,91 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,5 procent tot 514,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden winsten van 1,3 tot 1,8 procent.

Financiële fondsen stonden woensdagochtend aan het Damrak ruim in de plus. ING boekte een winst van 3,7 procent. BinckBank , SNS en Aegon wonnen 1,4 tot 2 procent.

Veel beter dan verwachte tussenresultaten van elektronicafabrikant Apple stuwden de koersen van elektronica- en technologiefondsen zoals Infineon in Frankfurt en Invensys in Londen. Philips noteerde 2 procent hoger in Amsterdam.

Autofabrikant Fiat heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 113 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 179 miljoen euro. In het eerste kwartaal bedroeg het nettoverlies 21 miljoen euro. In Milaan stond het aandeel op 6,7 procent winst.

De maker van navigatiesystemen TomTom wist beleggers te bekoren met zijn resultaten over het tweede kwartaal van 2010. In lijn met de verwachting van analisten bleef de omzet gelijk in verhouding tot het voorgaande jaar. De nettowinst steeg 69 procent. Het fonds was één van de sterkste stijgers in de AEX met een koerswinst van 2,7 procent.

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in de eerste helft van 2010 een nettoverlies van 28 miljoen euro geleden. De kaspositie van Pharming was eind juni iets beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel stond 0,6 procent hoger.

Een vat ruwe olie was woensdagochtend 0,7 procent duurder met een prijs van 78,11 dollar. De euro noteerde een koers van 1,2830 dollar. Bij het slot van de handel op dinsdag was de munt 1,2915 dollar waard.

ANP