Beurzen hoger uit de startblokken

De AEX -index van de Amsterdamse beurs is woensdag flink hoger geopend na de forse verliezen een dag eerder.

''We zijn dinsdag wat doorgeschoten. Je zag dat de markt in de Verenigde Staten wat herstelde. Voor nu verwacht ik wat technisch herstel'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. Geerken wees er echter op dat de zorgen over de Europese schuldencrisis en vooral de financiële positie van Griekenland niet zijn verdwenen. ''Dit zwaard van Damocles blijft boven de markt hangen.''

Handelsberichten
Drie kwartier na opening noteerde de AEX 0,6 procent in de plus op 349,83 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 637,29 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,7 tot 0,9 procent bij.

Een flink aantal kleinere beursfondsen publiceerde dinsdag nabeurs of woensdagochtend een handelsbericht over de gang van zaken in het eerste kwartaal. ICT Automatisering zei dat de vraag naar zijn diensten toeneemt en acht het mogelijk hogere marges te halen. Het aandeel daalde desondanks 4,5 procent.

Stern
Autobedrijf Stern heeft in het eerste kwartaal de omzet en het resultaat verbeterd ten opzichte van de eerste drie maanden van 2010. Hoewel het bedrijf dit jaar rekening houdt met een iets zwakkere markt, zijn de vooruitzichten goed, aldus Stern . Het aandeel verloor 3,4 procent.

Batenburg werd 2,5 procent meer waard. Het industrieel concern liet weten dat de omzet in het eerste kwartaal met 10 procent is gestegen. Het bedrijf gaf geen concrete cijfers noch verwachtingen voor heel 2011. Wel zei Batenburg intensief verder te zoeken naar overnames.

Ageas
Verzekeraar Ageas meldde dat de rechtbank Amsterdam woensdag uitspraak doet in enkele procedures die zijn aangespannen door beleggers in Ageas . Dat Belgische financieel concern werd tijdens de financiële crisis in stukken gehakt onder regie van de Belgische en Nederlandse overheid, nadat het aan de rand van de afgrond was gekomen. Ageas is de erfopvolger van Ageas . Het bedrijf heeft behalve in Brussel ook een beursnotering in Amsterdam.

De euro was woensdagochtend 1,4260 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag was dat nog 1,4140 dollar.

ANP