Beurzen in mineur

De Europese beurzen bleven woensdagmiddag in mineur. Kredietbeoordelaar Moody's bedierf de stemming na de afgelopen positieve week met waarschuwingen over de noodzaak van nieuwe noodleningen voor Portugal.

Vlak na de negatieve opening van Wall Street stond de Amsterdamse AEX -index 0,4 procent lager op 341,70 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 604,21 punten.

In Londen en Parijs liepen de verliezen op tot 0,6 procent. De DAX -index in Frankfurt hield de schade beperkt tot een min van 0,2 procent.

De waarschuwingen van Moody's voedden niet alleen de zorgen over Portugal, maar bracht ook twijfels over de schuldenberg van bijvoorbeeld Italië weer aan het licht.

De rentes op Italiaanse staatsleningen liepen sterk op en de aandelen van grote Italiaanse banken als Unicredit en Intesa Sanpaolo gingen in Milaan tot 6 procent onderuit.

Klappen
Ook op andere Europese beurzen kregen banken en verzekeraars klappen. Commerzbank stond onderaan in Frankfurt met een min van 2,5 procent. In Parijs werden Société Générale, Natixis en Crédit Agricole 3 tot 5 procent minder waard.
ING en Aegon stonden in de AEX op een verlies van ruim 2 procent, terwijl de Britse banken Barclays en RBS in Londen 4 procent inleverden.

go markets beurs beleggen
CSM
In Amsterdam hoorde CSM opnieuw bij de verliezers. De producent van bakkerij-ingrediënten noteerde ruim 2 procent lager, nadat het aandeel dinsdag al ongeveer 8 procent zakte door een winstwaarschuwing voor de eerste helft van 2011.
De analisten van Rabobank verlaagden woensdag hun advies voor CSM van 'kopen' naar 'houden'.
De euro werd woensdagmiddag voor 1,4330 dollar verhandeld, tegen 1,4420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 97,10 dollar. Brentolie was met 113,60 dollar per vat even duur als aan het begin van de dag.

ANP