Nerveuze beurzen door schuldenimpasse VS

De toonaangevende Europese beurzen zakten vrijdagochtend weer weg door het uitblijven van een oplossing van de schuldenproblematiek in 's werelds grootste economie, de Verenigde Staten.

De sombere stemming werd verder gevoed door tegenvallende bedrijfsresultaten en een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's over Spanje. Tegen kwart voor twaalf noteerde de AEX -index 0,8 procent lager op 329,82 punten.

De MidKap verloor 0,4 procent tot 556,81 punten. Op de borden van de graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stonden verliezen van 0,6 tot 0,8 procent.

Angst
Teleurstelling en angst overheerst op de beurzen na de uitstel van een stemming over een nieuw voorstel voor de verhoging van het schuldplafond van de VS. Voor dinsdag moeten de Amerikaanse politici een oplossing hebben gevonden, anders kan het land niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen en volgt een zogeheten 'default' (wanbetaling).

''Dit is al tijden het dominante thema en het ettert maar door'', aldus vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.

''De Republikeinen en Democraten moeten wel, maar ze durven zo vlak voor de verkiezingen geen impopulaire maatregelen te nemen en zijn nu in een impasse geraakt. Beleggers zijn daarom erg nerveus.''

Financiële fondsen
Vooral financiële fondsen moesten het ontgelden. In Amsterdam werd ING 2,2 procent minder waard, terwijl Aegon 1,8 procent in waarde daalde. Ook elders in Europa zakten aandelen van financiële instellingen.

Naast de zorgen over de Amerikaanse schuldenproblematiek wakkerde de zorg over Europa weer op na uitspraken van Moody's . Die stelde de kredietwaardigheid van Spanje opnieuw ter discussie en gaf aan dat de AA2-rating van het land mogelijk wordt verlaagd.

Bedrijfsnieuws zette hooguit enkele individuele fondsen in beweging. Het valt Liem op dat bedrijven die beter dan de verwachting hebben gepresteerd slechts marginaal worden beloond op de beurs, terwijl bedrijven die mindere prestaties hebben ''keihard worden afgestraft''.

OctoPlus
Biotechnologiebedrijf OctoPlus was hier vrijdag een van de slachtoffers van. Het aandeel zakte bijna 10 procent nadat het bedrijf meldde dat de omzet was teruggelopen door mindere inkomsten van het hepatitismedicijn Locteron.

Op de Finse beurs kreeg het aandeel Sanoma een flinke koersval te verwerken (min 7 procent). Het bedrijf verlaagde vrijdag zijn omzet- en winstverwachting voor 2011.

De euro noteerde 1,4290 dollar tegen 1,43 dollar aan het einde van de Europese handelsdag donderdag. Een vat ruwe olie werd 0,6 procent minder waard en kostte 96,90 dollar. Brentolie werd voor 117,15 dollar per vat verhandeld, een daling van 0,2 procent.

ANP