Aanval Rusland schokt beurzen

Wereldwijd noteren de meeste aandelenindices behoorlijk lager op het nieuws van de Russische aanval op Oekraïne. In Europa noteert er praktisch niet 1 aandeel in het groen. Vooral in Moskou gaan alle aandelenindices zeer hard omlaag. De Russische hoofdindex MICEX verliest vandaag ruim 10 procent. Het verlies van de hoofdindex wordt vooral door de verliezen van Gazprom, Sberban en Lukoill veroorzaakt.

'Conflict Krim in potentie heel zwaarwegend'

ING econoom Valentijn van Nieuwenhuijzen stelt dat het conflict in theorie een extreem grote impact zou kunnen hebben. De wereldeconomie kan daarom zeker een forse tik krijgen mocht dit conflict van langere duur zijn aldus Van Nieuwenhuijzen. Mocht de risico-aversie onder de beleggers voortduren dan zijn het waarschijnlijk vooral de emerging markets die hier nog meer onder te lijden gaan krijgen aldus de ING econoom.

Tevens duidt Van Nieuwenhuijzen dat dat de druk op grondstoffen in dit conflict enorm hoog is. Mochten de grondstoffen, zoals gas en graan, redelijk buiten schot blijven, dan kan dit een hoop druk wegnemen op de financiele markten.

Grote wederzijdse handelsbelangen Rusland-Nederland

Risico-aversie omhoog

Rond het middaguur noteren vrijwel alle aandelen op het Damrak in het rood. De AEX -index verliest 2,81 procent op 387,36 punten. ING Groep verliest ruim 9,89 euro. Ook PostNL , dat een vrij forse olie-exposure heeft in haar bedrijfsvoering, verliest fors en koerst 5,28 procent lager op 3,28 euro.

De Bel20 verliest 2,19 procent op 3028,98 punten. Umicore is het enige aandeel dat in de plus noteert (0,81 procent op 35,91 euro). Media spreken over de exposure van Umicore naar edelmetalen die vandaag fors in de plus staan door de Russische aanval. Thrombogenics verliest 8,68 procent op 19,97 euro. Andere grote verliezers zijn KBC en Delhaize .

De CAC40 verliest 2,5 procent op 4297,87 punten. De euro/dollar staat op 1,38.