Amerikaanse banken bereiden zich voor op Brexit

Amerikaanse banken maken plannen om hun Engelse activiteiten naar Ierland te verhuizen om zich voor te bereiden op een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat meldt de Financial Times op basis van bronnen binnen Bank of America , Citigroup en Morgan Stanley .

Hoewel de plannen zich nog in een prematuur stadium bevinden zeggen de banken voorbereid te willen zijn op de komende Europese bankenunie, die Groot-Brittannië dreigt te isoleren.

De meeste Amerikaanse en Aziatische banken hebben er voor gekozen hun Europese hoofdkwartieren in het VK onder te brengen, wat hen automatisch toelaat hun diensten aan te bieden in de 28 EU-landen. Mocht het zogenaamde ‘Brexit’-scenario werkelijkheid worden dan is de kans klein dat ook het VK dezelfde ‘paspoort’-rechten zou toekennen. De Britse premier Cameron International heeft een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd indien zijn partij in mei de verkiezingen wint. Zo'n referendum zou in 2017 plaatsvinden.

Het VK telt meer dan 250 buitenlandse banken en de financiële sector in het land genereerde er vorig jaar een handelssurplus van 71 miljard dollar, waarvan een derde afkomstig was van handel met de EU, aldus cijfers van de financiële lobbygroepTheCityUK.

Mocht het VK uiteindelijk uit de EU stappen dan wordt verwacht dat Frankfurt of Parijs het beste alternatief voor de Europese activiteiten van Amerikaanse banken zou worden. Maar Ierlands lage bedrijfsbelasting, zijn Engelssprekende bevolking, zijn Angelsaksisch rechtssysteem en zijn lidmaatschap van de eurozone maken van Dublin nu plots een te duchten concurrent.

Bron: Express.be