Relatief stabiele hoogdividendaandelen oa Aegon en Ford

We schreven van de week al over de gevaren van het kopen van aandelen puur voor het hoge dividendrendement. Dit is natuurlijk erg kort door de bocht en beleggers moeten natuurlijk naar het totale plaatje kijken. Het dividendrendement is natuurlijk afhankelijk van het verwachte dividend per aandeel en die kan ook zomaar verlaagd of ingetrokken worden. Erg relevant is dus de verhouding tussen het dividend per aandeel en de winst per aandeel. Het dividend per aandeel moet ruimschoots passen in het resultaat per aandeel want anders is het dividend eigenlijk te onzeker.

De lijst hier onder toont de aandelen die een relatief hoge winst per aandeel hebben en tevens een vrij hoog dividendrendement.

Aandelen hoog dividend met relatief stabiel dividendrendement

kwantitatief

We zien in dit overzicht de Franse supermarkt Cafom er met een dividendrendement van ruim 19 procent extreem bovenuit steken. Het gros van de analisten rekent op een winst per aandeel van 2,50 euro en een dividend per aandeel van ruim 1 euro. Op basis van de huidige koers bedraagt Cafom’s koers/winst-verhouding zelfs een nihile 2. Dit is wel erg laag en komt natuurlijk ook door het forse koersverlies van ruim 14 procent over de afgelopen 12 maanden.

Fors dividendrendement Aegon

Het Nederlandse Aegon staat al jaren hoog op de Nederlandse dividendlijsten. Dit komt grotendeels natuurlijk door de weggezakte beurskoers. De meeste analisten rekenen nu op een resultaat per aandeel van circa 72 cent. De consensus van het dividend per aandeel ligt rond de 31 cent. Bij de huidige beurskoers van iets onder de 4 euro is dit natuurlijk procentueel een gigantisch rendement.

Ford

Het aandeel Ford noteert nu ook met een stevig dividendrendement (bijna 7 procent). Qua historie lijkt Ford wel enigszins op Aegon; beiden waren volksaandelen maar zijn beiden heel hard ingestort. Ford lijkt wel enigszins met een tweede jeugd bezig (actief met onder andere elektrische auto’s).

Andere bekende namen in het overzicht zijn o.a. NN Groep, Invesco, Danske Bank, Banco Santander en Aeroflot.