Sterke rendementen Nederlandse microcaps, amper dividenden

Kijkende naar de rendementen van de Amsterdamse lokale fondsen dan zien we behoorlijk uiteenlopende koersuitslagen. Dit is niet verrassend omdat de kleinere aandelen doorgaans een hogere volatiliteit hebben.

De microcapwinnaars: Ctac , AND en Neways

Wanneer we kijken naar de rendementen van de aandelen met marktkapitalisaties tot 250 miljoen euro (de microcaps) dan zien we dat deze groep een gemiddeld 21 procent aan koerswinst won in de afgelopen 12 maanden. De winnaars in dit segment Ctac , AND en Neways die tussen de 80 en 130 procent wonnen). Opgemerkt dient te worden dat bij deze microcaps de liquiditeit zeer laag is en dat kleine nominale uitslagen vaak een relatief grote impact hebben.

Bijvoorbeeld wanneer een aandeel van 1 cent naar 2 cent stijgt dan is dat een stijging van 100%. Maar nominaal gezien is dit natuurlijk nog zeer beperkt.

Nederlandse microcaps aflopend gesorteerd op rendement

Nederlandsemicrocaps

De microcapverliezers: Lavide , Ballast Nedam en Espirite

Bij de verliezers zien we ook forse uitslagen. Lavide (het vroegere Qurius ) voert de lijst aan met een verlies van bijna driekwart van haar totale beurskoers. De nummer 2 Ballast Nedam is zeer opvallend in dit overzicht , niet alleen door het verlies maar tevens omdat dit aandeel vrij recent nog een midkap aandeel was. De nummer 3 Espirite (het vroegere Zutphense Cryo- Save ) verloor ruim 28 procent van haar beurskoers.

Verder zien we dat het gros van de verliezers, net als bij de winnaars, geen dividenden uitkeerde.