Standard Life: toppositie Amsterdamse kantorenmarkt in Europa

In de afgelopen drie jaar heeft Standard Life Investments een grote voorkeur voor kantoren in het Central Business District (CBD) van Amsterdam opgebouwd. Dankzij het sterke rendement en de mooie prestaties van deze sector heeft Amsterdam een topnotering op de lijst van Europese vastgoedmarkten van de Britse vermogensbeheerder. Wat maakt Amsterdam zo aantrekkelijk?

Sterke economie jaagt vraag aan

Van groot belang is dat het onderliggende economische fundament in Nederland goed is. De Nederlandse economie groeide met 2,1% in 2016 en voor 2017 wordt een groei van 2,4% verwacht. Toenemende investeringen en internationale handel dragen hieraan bij. De 119.000m2 kantoorruimte in Amsterdam die in Q4 2016 in gebruik werd genomen, vormt een afspiegeling van de gezonde economische vooruitzichten. Het was het hoogste aantal m2 ooit genoteerd in Amsterdam en ongeveer twee keer het kwartaalgemiddelde van de eurozone.

Een robuuste vraag en het ombouwen van surplus kantoorruimte naar alternatieve gebruiksvormen, zoals hotels, heeft de leegstand in Amsterdam teruggebracht naar 13,5%. Dat is het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar. Daarbij wordt van leegstaande kantoorruimte slechts 20% als ‘high quality’ gewaardeerd, waarmee het aanbod in sommige subsegmenten van de markt sterk verkrapt.

Op de Zuidas in Amsterdam bedraagt de leegstand 4% en valt hij nog lager uit voor vloeroppervlaktes van boven de 2.000m2. Volgens Standard Life Investments doen de Londense financiële instellingen er verstandig aan om snel geschikte kantoorruimte te vinden in Amsterdam, afhankelijk van de Brexit-onderhandelingen.

De voordelen van de Nederlandse vastgoedmarkt

Het krappe aanbod heeft de Amsterdamse kantoorhuurprijzen opgedreven naar om en nabij EUR 370 per m2 per jaar. Het jaar daarvoor bedroeg dit nog EUR 340. Daarnaast, is slechts 2% van de kantoorvoorraad in de afgelopen 12 maanden in aanbouw gegaan, waardoor de verhuurmarkt nog meer momentum krijgt. De investeringen in de Nederlandse kantorenmarkt bedroegen EUR 5,8 miljard in 2016, het hoogste niveau sinds de vorige piek in 2017. Amsterdamse kantoren rendeerden 4,1% in Q1 2017 en daarmee bieden ze een aantrekkelijker rendement dan het CBD van Parijs of sommige regionale Duitse kantorenmarkten.

Naast dat de Amsterdamse kantorenmarkt beleggers een premie biedt, helpt hij het rendement van het Nederlandse vastgoed in totaal op te krikken. Volgens de IPD/ MSCI /ROZ Netherlands-kwartaalindex, bedroeg het rendement op Nederlands vastgoed 2,8% in Q1 2017 en daarmee is de Nederlandse vastgoedmarkt een van de best presterende markten wereldwijd.

Zit er nog meer in het vat?

Onderzoek naar investeringsplannen wijst op aanhoudende goede vooruitzichten voor de Amsterdamse kantorenmarkt. De Nederlandse kantorenmarkt is de meest gewilde vastgoedsector op het vasteland van Europa. Standard Life Investments meent dat de markt groeipotentieel heeft en gunstig afsteekt in vergelijking met andere Europese markten op dit moment in de cyclus. Een stabiel inkomensrendement in combinatie met vermogensgroei maken een tweecijferig rendement voor zakelijk vastgoed mogelijk.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.