TUI presteert onder verwachting

Het Duitse reisconcern TUI AG presenteerde woensdag zijn resultaten over 2008, welke onder de verwachtingen van analisten uitkwam. Het concern moest een groter verlies boeken dan eerder werd aangenomen. Analisten blijven zeer verdeeld over het aandeel en verwachten gemiddeld genomen dat de koers van het aandeel verder zal zakken.

Nettoverlies
In 2008 kwam het nettoverlies van de grootste reisorganisatie van Europa uit op 121,3 miljoen euro, waar het een jaar eerder nog een winst wist te realiseren van 172,7 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld genomen gerekend op een verlies van 95 miljoen euro. Het verlies werd mede veroorzaak door eenmalige lasten voor de divisie toerisme TUI AG Travel en goodwillafboekingen. Het concern moest integratiekosten maken voor de overname in 2007 van de Britse touroperator First Choice Holidays.

Het jaarverlies per aandeel kwam uit op 57 eurocent, waar dit een jaar eerder nog een winst was van 60 eurocent per aandeel. Analisten hadden een wpa geraamd van 54 eurocent. De omzet steeg met 17,5% tot 18,71 miljard euro, wat hoger was dan de 18,65 miljard euro waar analisten op hadden gerekend. De EBITA daalde tot 46,2 miljoen euro van 402 miljoen euro in 2007, maar was hoger dan de 32 miljoen euro die analisten hadden geraamd.

De aangepaste EBITA steeg tot van 438,7 miljoen euro in 2007 tot 547,5 miljoen euro in 2008. Analisten hadden een aangepast EBITA verwacht van 579 miljoen euro.

Voor 2009 heeft TUI AG geen concrete verwachtingen afgegeven vanwege de onzekere marktomstandigheden. Het concern verwacht wel dat het dit jaar weer winst zal maken. Dit zal worden gerealiseerd door winsten uit desinvesteringen in het containervervoer. Het concern verwacht dat het EBITA-niveau dit jaar zal dalen als gevolg van een verwachte daling in de divisie scheepvaart.

TUI AG maakte tevens bekend dat een strategisch partnerschap tussen zijn luchtvaartdochter TUIfly en Air Berlin PLC nabij is. Momenteel doet TUI AG al veel beroep op Air Berlin PLC . Tot slot rondde TUI AG vorige week de verkoop af van een meerderheidsbelang in zijn scheepvaartdivisie Hapag-Lloyd. Het belang van 57% werd voor 1,6 miljard euro verkocht aan een groep investeerders uit Hamburg, Duitsland.Negatief rendement
Voor het aandeel staan op dit moment 10 koop-, 8 houd- en 10 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel neutraal is. Met een gemiddeld koersdoel van 7,48 euro, wat een negatief verwacht rendement oplevert van 33%, kan geconcludeerd worden dat analisten over het algemeen verwachten dat de koers van het aandeel de komende periode nog verder zal zakken.

Uit de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat TUI AG het afgelopen jaar een ware duikvlucht heeft gemaakt. Het aandeel noteerde een jaar geleden nog op 17 euro. In mei noteerde het aandeel nog bijna op 19 euro (18,84 euro), om vervolgens in een continue daling af te glijden naar 3,30 euro op 6 maart jongstleden. Inmiddels heeft de koers zich enigszins weten te herstellen tot 4 euro, maar dat is nog maar een kwart van de koers van een jaar geleden.


Bron: Thomson-Reuters