Trading update Vopak solide

Dinsdagmorgen maakte tankopslagbedrijf Vopak zijn eerstekwartaalresultaten bekend. Het concern realiseerde een hogere winst door de aanhoudende vraag naar opslagcapaciteit voor olie. Analisten stellen dat de trading update solide is. De consensus blijft overwegend positief en analisten vinden het aandeel fair value gewaardeerd.

Verbetering bedrijfsresultaat
In het eerste kwartaal van 2009 realiseerde Vopak een EBIT van 91,2 miljoen euro wat een stijging betekende van 15% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het concern ligt de oplevering van projecten die momenteel in uitvoering zijn op schema en is in het eerste kwartaal 0,3 miljoen cbm aan opslagcapaciteit aan het wereldwijde netwerk toegevoegd.

John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak N.V.:

‘Over het eerste kwartaal van 2009 rapporteren wij een 8% hoger bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten. Dit resultaat past volledig in onze vooruitzichten voor 2009. Hoewel, zoals verwacht, de doorzet bij onze chemieactiviteiten van de divisie in Europa enigszins daalde, waardoor ook het bedrijfsresultaat lager uitkwam, bleef de commerciële bezettingsgraad hoog. Al onze andere divisies overal ter wereld lieten in het eerste kwartaal van 2009 een gezonde stijging van het bedrijfsresultaat en betrekkelijk stabiele bezettingsgraden zien.

Dankzij onze voortgaande groeistrategie is in dit kwartaal op diverse locaties in totaal bijna 0,3 miljoen cbm aan nieuwe opslagcapaciteit in gebruik genomen, waaronder in Estland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Tot en met 2011 wordt naar verwachting nog eens 2,2 miljoen cbm aan capaciteit operationeel. Een van de grotere projecten in uitvoering is Gate terminal, de eerste Nederlandse LNG-terminal. Het doet ons genoegen dat Gate terminal in staat is geweest om dit jaar een additionele financieringsovereenkomst te sluiten, ondanks het complexe mondiale financieringsklimaat. Op basis van de resultaten over het eerste kwartaal van 2009, ons activiteitenportfolio, het groeiprogramma en de aanhoudend sterke vraag naar onze dienstverlening, met name bij de olieactiviteiten, herbevestigen wij onze vooruitzichten van een EBITDA van minimaal EUR 450 miljoen voor 2009.’


Outlook gehandhaafd
Vopak handhaaft de verwachting dat het dit jaar een EBITDA zal behalen van 450 miljoen euro. Met de projecten in uitvoering zal 2,5 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd van 2009 tot en met 2011. Hiermee zal een jaarlijkse netto-investering gemoeid zijn van ongeveer 0,2 miljard euro.

Op 23 april 2009 zal de Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden gehouden.

Solide
De resultaten die Vopak deze morgen bekendmaakte waren in lijn met de verwachtingen van analisten Danny van Doesburg van SNS Securities. Volgens de analist komt het als een kleine teleurstelling dat de verwachtingen voor 2009 worden gehandhaafd aangezien de resultaten in vooral OEMEA en Azië goed zijn. De analist adviseert in de komende weken en maanden enige winst te nemen op aandelen Vopak . De analist handhaaft zijn verkoopadvies met een koersdoel van 26,50 euro.

Bij de analisten van ABN AMRO blijft Vopak op kopen na een solide update. De analisten wijzen vooral op de eruitspringende Aziatische activiteiten, waar het operationeel resultaat verbeterde met 31%. Volgens de analisten is de trading update een duidelijke bevestiging van het investeringsprofiel dat de analisten hanteren op Vopak . Het concern heeft wel last van de woeilige economische tijden maar lijkt de storm goed te doorstaan, aldus de analisten. Zij verwachten dat het defensieve profiel van de onderneming ook de komende jaren steun zal blijven bieden, wat de herhaling van de outlook volgens hen ook bevestigd. Mede daarom handhaven de analisten het koopadvies met een koersdoel van 35 euro.

Voor geheel 2009 verwachten de analisten een omzet van 977,64 miljoen euro. De analisten gaan uit van een EBITDA van 419,60 miljoen euro en ramen de winst per aandeel op 3,37 euro.

Op dit moment staan er voor het aandeel 9 koop- en 7 houdadviezen uit tegenover 1 verkoopadvies. De consensus voor het aandeel is hierdoor overwegend positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 34,54 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 7,79%. Voor 2009 verwachten de analisten een winst per aandeel van 3,41 euro, waardoor de koers/winstverhouding momenteel 9,41 bedraagt.