Optimisme over Microsoft houdt aan

Het optimisme over het aandeel blijft aanhouden. Recent worden diverse koersdoelen voor de softwaregigant opwaarts bijgesteld. Afgelopen vrijdag presenteerde Microsoft beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. De reactie op Wall Street was gigantisch, het aandeel steeg met de hoogste dagwinst in vijf jaar. De recent gepubliceerde resultaten over het derde kwartaal van de technologiesector lagen gemiddeld 9% hoger dan de taxaties. 84% van de bedrijven presenteerde hoger dan de verwachtingen. Microsoft zag in het derde kwartaal haar afzet van haar besturingssystemen sterk stijgen. Mede om deze reden verhoogde Microsoft haar outlook over 2007.

De afgelopen vier jaar noteert het aandeel met een koerswinstverhouding tussen de 23 en de 26. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 24.88. Sinds 2004 steeg Microsoft ’s winst per aandeel met royale cijfers. De consensusverwachting van de winst per aandeel over 2007 ligt nu op 1,73 USD. Dit is 53 dollarcent hoger dan de winst per aandeel in 2006. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2006) bedraagt 24.20.

Microsoft heeft in het eerste fiscale jaar van 2008 boven de verwachtingen van de analisten van UBS gepresteerd. Daarnaast zijn de analisten van mening dat de vooruitzichten voor het resterende fiscale jaar sterk zijn. Mede vanwege het voorgaande verhogen de analisten het koersdoel. Daarnaast wordt de getaxeerde WPA verhoogt van 1.72 USD naar 1.80 USD. Het advies blijft bij de analisten van UBS op kopen staan. Analist Parakh van McAdams Wright Ragen stelt in een researchrapport dat hij er sowieso vanuit ging dat Microsoft ’s omzet hoger zou kunnen worden maar had een dergelijke stijging niet verwacht.

Op 13 november dit jaar houdt Microsoft haar algemene vergadering van aandeelhouders. De resultaten over het tweede kwartaal worden op 24 januari 2008 gepresenteerd.