Analisten reageren enthousiast op overname in verzekeringssector

Afgelopen maandag werd bekend dat een van de grootste verzekeraars ter wereld, het Britse Prudential, de Aziatische divisie van AIG heeft overgenomen. Totaal betaalt Prudential ruim 35 miljard euro voor de overname. Momenteel heeft Prudential wereldwijd meer dan 21 miljoen klanten. Door de overname vergroot de Britse verzekeraar zijn marktaandeel fors. Beleggers zijn momenteel echter wel bezorgd over de financiering van de overname door Prudential.

Door onze redactie

Overname
Bij de bekendmaking van de overname afgelopen maandag meldde CEO Robert Benmosche van AIG dat de verkoop in het belang is van de Amerikaanse verzekeraar om de schulden terug te betalen. Hiermee benadrukte Benmosche dat de Amerikaanse belastingbetaler door de verkoop in feite wordt terugbetaald. Bij de financiering zal er voor 25 miljard dollar in contanten en 10,5 miljard dollar in aandelen en effecten worden uitgekeerd. AIG zal zo een belang in Prudential krijgen van 11 procent.

Afgelopen weekend onderhandelde de raad van bestuur van AIG over een mogelijke verkoop aan het Britse Prudential voor meer dan 30 miljard dollar. Naast de verkoop aan de Britten was er ook de optie om voor een beursgang van de Aziatische tak (AIA) te kiezen in Hongkong. Dit laatste zou dan ongeveer 20 miljard dollar opleveren.

Vooraf aan het beraad van afgelopen weekend maakte AIG op vrijdag al zijn cijfers bekend. Daarmee kwam het tot de conclusie dat er serieus twijfel was ontstaan over een mogelijk voortbestaan, indien de Amerikaanse overheid geen extra steun verleent.

AIG maakte over het vierde kwartaal een verlies van 8,9 miljard dollar. Daarmee maakt het na twee kwartalen van winst, alsnog weer verlies. Het verlies is ten opzichte van 2008, maar liefst 10 keer minder. Destijds maakte AIG voor 61,7 miljard dollar verlies, en kwam hiermee te boek als het grootste bedrijfsverlies uit de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis.

Door de staatssteun die AIG in het verleden ontvangen heeft is de Amerikaanse overheid voor 80% aandeelhouder. AIG ontving voor 182 miljard dollar aan staatssteun. De Amerikaanse overheid zal bij het uiteindelijke besluit omtrent de verkoop betrokken zijn.

Gemengde reacties
Analisten reageerden enthousiast op de overname, al was dit wel eenzijdig. De overname van het onderdeel van AIG door Prudential zou kunnen zorgen voor een mogelijk marktherstel. Voor AIG geeft de overname weer wat lucht en mede daarom was dit aandeel in trek bij beleggers. Voor Prudential zijn er echter de zorgen hoe het concern de financiering rond zal krijgen. Ook over de prijs die voor het Aziatische onderdeel van AIG is betaald bestaat onenigheid.

De analisten van Citigroup waren maandag anders gestemd over het aandeel en hebben hun verwachtingen juist opwaarts bijgesteld. Het koersdoel werd verhoogd van 747 GBp naar 760 GBp.

Momenteel staan er voor Prudential 9 koop-, 4 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit. Hierdoor is de consensus van Prudential positief, waarbij het gemiddelde koersdoel 613,90 GBp bedraagt wat een verwacht rendement oplevert - 4,08 procent.