Afketsen overname Prudential zorgt vooralsnog niet voor taxatiewijzigingen

Woensdag werd bekend dat het Britse Prudential de overname van de Aziatische activiteiten van het Amerikaanse AIG heeft afgeblazen. Het grote struikelbok was de overnameprijs, waar aandeelhouders de afgelopen periode zwaar tegen hebben geprotesteerd. Vooralsnog hebben analisten nog niet gereageerd naar aanleiding van deze koerswijziging.

Door onze redactie

Overnameprijs
Woensdag werd bekend dat Prudential en AIG het niet eens konden worden over de overnameprijs. Prudential-topman Harvey McGrath stelde in een verklaring dat het concern goed heeft geluisterd naar zijn aandeelhouders over de prijs en mede daarom opnieuw in onderhandeling zijn gegaan met AIG over de voorwaarden. Het is helaas niet mogelijk gebleken om tot een overeenkomst te komen, aldus de topman.

Prudential stelde AIG voor om de verkoopprijs voor de Aziatische tak AIA te verlagen van 35,5 miljard dollar naar 30,4 miljard dollar. Aandeelhouders van Prudential hadden geprotesteerd over de overnameprijs, die zij te hoog vonden.

Wanneer de deal was doorgegaan was het de grootste overname in de verzekeringssector ooit geweest. Prudential had om de overname te financieren voor een bedrag van 21 miljard aan nieuwe aandelen willen uitgeven.

Door het afketsen van de overname kan AIG zijn Aziatische tak naar de beurs brengen, al is het onzeker hoe hoog de opbrengst hiervan zal zijn. AIG heeft geld nodig om de steun van de Amerikaanse overheid te kunnen aflossen.

Kosten
Dat Prudential de AIA niet heeft weten over te nemen zal het concern duur komen te staan. Naar verwachting zullen de kosten voor het stuklopen van de onderhandelingen 450 miljoen pond bedragen. Analisten stellen dan ook dat de positie van het bestuur van Prudential door de mislukking onhoudbaar is geworden.

Vooralsnog heeft geen van de analisten echter zijn taxaties voor het aandeel bijgesteld, al mag gezien de ontwikkelingen verwacht worden dat dit in de komende dagen alsnog zal plaatsvinden. Momenteel staan er voor het aandeel 9 koop-, 5 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 653,67 GBP, wat een verwacht rendement oplevert van slechts 2,14%. Gemiddeld zijn analisten dus van mening dat het aandeel eerlijk gewaardeerd is. Wordt er echter naar recent afgegeven koersdoelen gekeken, kan geconcludeerd worden dat analisten tot voor kort nog een opwaarts potentieel voor het aandeel zagen van ongeveer 25%.

Het zal dus nu afwachten worden hoe analisten zullen reageren op het afketsen van de overname en of het bestuur daadwerkelijk zal gaan aftreden.