Stabiel jaar voor Smit, overname Boskalis dichtbij

Maritiem diensterverlener Smit Internationale is erin geslaagd de nettowinst enigszins te stabiliseren in vergelijking met vorig jaar. Doordat de fusie met baggeraar Boskalis op schema ligt, was dit mogelijk de laatste keer dat Smit Internationale zelfstandig de jaarcijfers bekend heeft gemaakt. Halverwege deze maand mogen aandeelhouders van zowel Smit als Boskalis hun mening geven over de voorgenomen overname waarbij verwacht wordt dat zij akkoord zullen gaan.

Door onze redactie

Eigen verwachtingen overtroffen
De nettowinst van Smit kwam in 2009 uit op 102,4 miljoen euro. De nettowinst was inclusief een bate van 10 miljoen euro voor het redden van het olieplatform Thunderhorse in 2005 en een eenmalige belasting bate van 4 miljoen euro. Met deze cijfers overtrof het bedrijf zijn eigen verwachtingen. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers werd er gerekend op een jaarwinst van circa 94 miljoen euro. In 2008 behaalde het sleep- en havenbedrijf Smit Internationale met 107,8 miljoen euro een iets hogere nettowinst.

Omzetdaling
In een toelichting maakte bestuursvoorzitter Ben Vree duidelijk dat de afname van de divisie Harbour Towage in de loop van 2009 is gestabiliseerd en dat er op bepaalde locaties verbetering toonden.

Binnen het gehele bedrijf daalde de omzet het afgelopen jaar naar 595,4 miljoen euro. In 2008 behaalde de maritiem dienstverlener nog een omzet van 708,4 miljoen euro. Hierdoor kwam het operationeel resultaat in 2009 uit op 104,6 miljoen euro tegen 112,5 miljoen euro in 2008.

Over geheel 2009 stelt Smit een dividend voor van 2,75 euro per aandeel. De winst per aandeel daalde ten opzichte van het jaar daarvoor naar 5,57 euro tegen een 6,11 euro per aandeel in 2008.

Overname dichtbij
Eind februari 2010 heeft baggeraar Boskalis het aangekondigde openbare bod van 60 euro per aandeel op Smit Internationale officieel uitgebracht. Het bod is exclusief een tussentijdse dividenduitkering over 2009 van euro 2,75 per aandeel. Als 75% van het uitstaande aandelenkapitaal wordt aangemeld, zal de fusie doorgaan. Vooralsnog loopt de aanmeldingstermijn van 25 februari tot en met 26 maart 2010 maar deze kan verlengd worden indien nodig.

Eerder deed Boskalis een bod van 60 euro per aandeel inclusief dividend, wat vervolgens niet werd aanbevolen door de Raad van Bestuur noch de Raad van Commissarissen van Smit. Na de verhoging is een meerderheid van beide besturen akkoord gegaan met het bod en hebben zij een positief advies uitgebracht. Inmiddels is inclusief het belang van Boskalis in Smit van 26,8% ongeveer 43% van het aandelenkapitaal van Smit akkoord met het bod.

Wanneer het bod gestand zal worden gedaan wil Boskalis zo spoedig mogelijk Smit van de beurs halen. De beursnotering mag worden beëindigd wanneer 95% of meer van de uitstaande aandelen van Smit zijn overgenomen of door middel van een juridische fusie.

Beleggers van Boskalis kunnen op 17 maart stemmen over het bod tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders, terwijl aandeelhouders van Smit dat al op 16 maart mogen doen.