Smit Internationale begon met stoomboot

Smit Internationale is al ruim anderhalve eeuw een van de parels van het Rotterdamse havengebied. De maritiem dienstverlener, die wereldwijd actief is, verwees in september 2008 een bod van Boskalis naar de prullenbak. Maar de onderneming ziet een overname door de Papendrechtse baggeraar nu toch wel zitten.

Bij Smit werken bijna 3600 werknemers. In 2008 werd er een omzet behaald van 704 miljoen euro. In de eerste negen maanden van dit jaar behaalde het concern een winst van dik 75 miljoen euro.

De geschiedenis van Smit Internationale gaat terug tot 1842, toen de 65-jarige Fop Smit begon schepen veilig de haven van Rotterdam in te loodsen. Hij begon met een stoomboot, de Kinderdijk, en bouwde zijn diensten in de loop der jaren uit met een aantal sleepboten.

Naar zee
Aan het einde van de negentiende eeuw bouwde het bedrijf een zeewaardige sleper en met het slepen van een baggeraar van Rotterdam naar Spanje werd de stap naar zee gezet. In het begin van de twintigste eeuw volgde een periode van zware concurrentie met een andere sleepdienst in Rotterdam, de Internationale Sleepdienst, en de bedrijven besloten in 1923 te fuseren tot L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst.

Het gefuseerde bedrijf had inmiddels veel maritieme kennis en ging zich ook richten op berging. Halverwege de twintigste eeuw zette het bedrijf zich internationaal op de kaart met het verwijderen van ruim veertig scheepswrakken uit het Suezkanaal. Bekende klussen waren de berging van de Herald of Free Enterprise (1987) en de Russische onderzeeër Koersk (2000).

Scheepvaart
Smit Internationale richt zich met zijn diensten vooral op de scheepvaart, producenten van vloeibaar gas en olie, verzekeraars en regeringen. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door topman Ben Vree (1954).

Boskalis hield vol, bouwde zijn belang in Smit uit naar 25 procent, en bracht donderdag opnieuw een bod uit, van 1,35 miljard euro. Vree raakte overtuigd. ,,Onze gesprekken en gedeelde visie hebben mij enthousiast gemaakt voor deze fusie.''