Smit beter gewaardeerd dan Boskalis

Vorige week maakte baggeraar Boskalis Westminster een voorlopig overnamebod op de maritieme dienstverlener Smit International bekend. Het bod werd niet veel later door Smit bestempeld als een onderwaardering van het concern en werd om deze reden afgewezen. Naar aanleiding van het gedane bod hebben diverse analisten hun advies voor Smit gewijzigd.

Overnamepogingen
Vorige week maandag (15-09, red.) bracht Boskalis Westminster een bod uit van 1,1 miljard euro op Smit International. Boskalis voorziet door de overname het ontstaan van een maritieme dienstverlener van wereldformaat. Boskalis nodigde daarbij het bestuur van Smit uit voor een gesprek. Boskalis heeft de intentie om na de overname de havensleepdiensten van Smit af te stoten.

Dezelfde dag als waarop het bod werd bekend gemaakt wees Smit het bod af. De maritieme dienstverlener is van mening dat het bod het concern onderwaardeert. De uitnodiging tot een gesprek is niet in het belang van Smit aldus de bestuurders van het concern. Het bod van Boskalis is volgens Smit in strijd met zijn strategie van geïntegreerde maritieme dienstverlening. Mede daarom heeft de directie en de raad van commissarissen besloten dat overleg met Boskalis niet in het belang van de onderneming is en de daarbij betrokken partijen.

In februari van dit jaar benaderde Boskalis Smit reeds met een bod van 300 miljoen dollar op de terminaldivisie. Boskalis zou deze activiteiten graag toevoegen aan zijn dochter Lamnalco dat eveneens diensten levert aan olie- en gasterminals. Ook dit bod werd destijds door Smit afgewezen. Als onderbouwing voor de afwijzing meldde het Rotterdamse concern dat de terminaldivisie te sterk is verweven met de rest van het concern. Daarnaast werd ook dit bod als te laag beschouwd.

Vergroting belang
Boskalis heeft vorige week vrijdag (vrijdag 19-09, red.) zijn belang in Smit verder vergroot naar 10,54%. Dit blijkt uit een gepubliceerde melding bij de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ). Op maandag meldde de baggeraar reeds een belang te hebben genomen van 6,65%. Op dezelfde dag bracht Boskalis zijn bod uit op Smit.

Naast Boskalis werd vorige op dezelfde dag bekend dat verzekeraar Delta Lloyd, een dochteronderneming van het Britse Arriva, zijn belang in Smit heeft verhoogd tot 10,14%. Delta Lloyd wil hiermee zijn positie versterken in het Rotterdamse concern met het oog op een mogelijke overname. Delta Lloyd is net als Smit van mening dat het bod gedaan door Boskalis te laag is.

Analisten blijven positief
Het bod van 1,1 miljard euro komt neer op 62,50 euro per aandeel. Dit is 30% meer dan de slotkoers van 48,19 waar het aandeel vrijdag 12 september op sloot. De koers van het aandeel Smit International liftte sterk op na de bekendmaking van het bod van Boskalis . De koers steeg tot ongeveer het bod van 62,50 euro per aandeel. Hierdoor is de verwachte outperformance van het aandeel verkleind. Waar dit begin deze maand nog 44% bedroeg is dit nu nog 14% (13,92%, red.). Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 71,20 euro.

Analisten stellen dat Boskalis meer zal moeten bieden om Smit in handen te kunnen krijgen. Het bod is volgens de analisten van Rabo Securities nog geen ‘knock-outbod’. Zij hebben hun advies voor Smit verlaagd van kopen naar houden. De analisten van Petercam zijn van mening dat het bod redelijk is en stellen dat de aandeelhouders van Smit een beslissing moeten gaan maken; of cashen of blijven zitten en vasthouden aan de lange termijn groeistrategie van Smit.

Voor het aandeel Smit International staan 6 koop- en 5 houdadviezen uit. Er zijn voor het aandeel geen verkoopadviezen afgegeven. De consensus is hierdoor positief. Recentelijk verlaagden de analisten van Rabo Securities hun advies, zoals hiervoor al werd genoemd.

Over het aandeel Boskalis Westminster zijn analisten minder te spreken. Het aandeel krijgt 2 verkoopadviezen en daarnaast 7 houd- en 6 koopadviezen waarmee de consensus slechter is dan die voor Smit.

In het eerste halfjaar werd door Smit een omzet behaald van 307,4 miljoen euro. Voor het tweede halfjaar verwachten de analisten dat Smit een omzet zal behalen van 320,8 miljoen euro. Voor geheel 2008 wordt zodoende omzet geschat op 627,1 miljoen euro.

Voor geheel 2008 verwachten de analisten voor Smit een winst per aandeel van 5,95 euro. In 2007 bedroeg de wpa 6,68 euro, in 2006 4,86 euro.