Google en Apple op records

De Amerikaanse technologiereus Apple duwde zijn aandeel dinsdag over de 100 dollarbarrière en liet daarbij een nieuw record optekenen. Het aandeel Apple klokte de beurssessie af op 100,53 dollar.

Het aandeel noteert op zijn hoogste niveau in 24 maanden. Analisten zien de stijging als een gevolg van de hoge verwachtingen van beleggers in verband met de lancering van een reeks nieuwe producten later dit jaar, waaronder de nieuwe iPhone, de iWatch en een nieuw betalingssysteem. Anderen zien in de stijging dan weer een blijk van vertrouwen in CEO Tim Cook, die het bedrijf leidt sinds het overlijden van stichter Steve Jobs.,/p>

Zakenbank Morgan Stanley combineert beide en ziet een koersdoel van 110 dollar, dankzij een sterk management en de hoge verwachtingen omtrent de iWatch. In dat verband vierde die andere techreus Alphabet dinsdag de tiende verjaardag van zijn beursgang. Dat aandeel verdubbelde de eerste drie jaar in waarde en noteert vandaag ruim 980% hoger tegen 597 dollar per aandeel.

Belastingen

Het webmagazine Quartz publiceert een interessante grafiek, die niet de evolutie van de beurskoers weergeeft, maar hoe het bedrijf er in slaagde almaar minder belastingen te gaan betalen, door op een creatieve manier aan belastingstoerisme te doen. In die mate dat een aantal landen er aan denkt maatregelen te treffen om deze creatieve belastingtechnieken tegen te gaan. Ook de EC voert ondertussen onderzoeken naar de Europese belastingstrategieën van o.a. Apple en Alphabet . Stemmen gaan op om deze bedrijven monsterboetes op te leggen gelijkaardig aan de boetses die de VS oplegden aan de Franse bank BNP Paribas.

Googletax

Bron: Express.be