Verdeeldheid over Siemens

Met een nieuwe topman aan het roer is Siemens druk bezig aan een reorganisatie van de bedrijfsactiviteiten. In het verlengde hiervan deed het Duitse industrieel conglomeraat de afgelopen periode een aantal overnames, die tot verdeeldheid hebben geleid onder analisten. Waar sommige van hen goede hoop hebben dat deze overnames een positieve bijdrage zullen hebben aan de algehele bedrijfsstrategie, verwachten anderen dat dit zal leiden tot een lagere winst.

Consequente strategie

NordLB stelt dat de geplande overname van Dresser-Rand door Siemens reden is om het koopadvies voor het aandeel te handhaven. Samen met de aankoop van de turbine- en compressordivisie van Rolls-Royce , die al in mei werd aangekondigd, volgt het industrieconcern consequent zijn bedrijfsstrategie volgens de analisten.

Hoewel de aankoopprijs van de Amerikaanse compressorfabrikant volgens NordLB hoog was, biedt het op de langere termijn een goed groeipotentieel, synergieën en een betere concurrentiepositie. De analisten verwachten dat Siemens na de voltooiing in de olie- en gasdivisie verdere acquisities en desinvesteringen in andere sectoren zal doen. NordLB heeft voor Siemens een koersdoel uitstaan van 112 euro.

Winstverwachtingen verlaagd

De Britse zakenbank Barclays heeft zijn advies voor Siemens verlaagd van ‘overweight’ naar ‘equal weight’, waarbij het koersdoel met 10 euro is verlaagd tot 100 euro. De aanbeveling was gebaseerd op een slimmer gebruik van kapitaal en een gedisciplineerd management.

Sinds de nieuwe topman aan het roer is zijn er twee miljardenovernames in gang gebracht. Deze hebben ieder niet aan de opgelegde marge-eisen voldaan, zo stellen de analisten.

Daarnaast hebben zij hun winstverwachting voor Siemens verlaagd vanwege margedruk voor de energiedivisie, terwijl er ook sprake is van een tragere groei in de gezondheidszorg in China en de verkoop van BSH.

Koerspotentieel Siemens

De koers van het aandeel staat na een stijging in korte periode van 4,5% inmiddels weer op het niveau van begin september van circa 94,25 euro. Kijkende naar recent afgegeven koersdoelen in een bandbreedte van 100 euro tot en met 112 euro, zien analisten een opwaarts potentieel voor het aandeel van 6-18%.