Allianz in de schijnwerpers door vertrek topmannen

Diverse analisten hebben de afgelopen dagen hun licht laten schijnen op Allianz . De Duitse verzekeraar zag onlangs zijn topman aankondigen volgend jaar terug te treden en zijn opvolger is voor de marktvorsers een verrassing. Daarnaast verwachten analisten dat in de komende weken de ontwikkelingen rondom dochter Pimco op de voorgrond zullen treden, nadat topman Bill Gross recent bekendmaakte over te stappen naar concurrent Janus.

Begin oktober maakte bestuursvoorzitter Michael Diekmann bekend volgend jaar mei af te treden bij Allianz . Hij zal worden opgevolgd door Oliver Bäte, die nu nog leiding geeft aan de Europese activiteiten van de Duitse verzekeraar.

Vertrek Bill Gross

Een paar dagen vóór de aankondiging van Diekmann maakte Bill Gross bekend op te stappen bij Pimco, wat voor onder meer de analisten van ABN AMRO als een verrassing kwam. Gross is de oprichter en hoofd beleggingen bij Pimco, maar heeft besloten over te stappen naar concurrent Janus Capital Group.

ABN AMRO heeft naar aanleiding van het aftreden van Gross besloten Allianz opnieuw te zullen beoordelen. Waar de analisten eerder nog een houdadvies voor het aandeel hanteerden is er daarom nu geen rating. Zij verwachten in ieder geval hun schatting voor de fair value te verlagen.

Het vertrek van Gross leidde er al toe dat in alleen al in september 23,5 miljard dollar uit het Pimco-beleggingsfonds Total Return Fund werd gehaald door investeerders. Het Total Return Fund had begin oktober ongeveer 200 miljard dollar aan vermogen onder beheer. Het totaal beheerde vermogen bij Pimco bedroeg 2 biljoen dollar.

Verrast door aanstelling

Analist Stefan Bongardt van Independent Research is vooral verrast door de aanstelling van Bäte als nieuwe topman van Allianz . De analist hield rekening met een verlenging van het contract van Diekmann. Voor de komende weken verwacht Bongardt dat de ontwikkeling en uitstroom bij de obligatiedochter Pimco naar de voorgrond zal treden.

Bij Independent Research stellen ze echter dat de doelstelling voor het bedrijfsresultaat bij Allianz door alle wisselingen van de wacht niet in gevaar is, waardoor zij bij hun koopadvies voor het aandeel handhaven met daarbij een koersdoel van 155 euro.

Ook Commerzbank stelt dat er geen strategische veranderingen zijn en is van mening dat Allianz momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is. Daarbij biedt de recente koersdaling een aantrekkelijk instapmoment. Daarom heeft Commerzbank voor Allianz een ‘buy-advies’ uitstaan met een koersdoel van 154 euro.