Google sluit de deur voor Spaanse nieuwsberichten

De Amerikaanse zoekmachine Alphabet zet haar nieuwsdienst Alphabet Noticias in Spanje op 16 december stop. Dat meldt het hoofd van de Alphabet nieuwsdienst, Richard Gingras, in een blogpost.

De beslissing volgt op de goedkeuring in Spanje van een nieuwe wet die internetbedrijven toelaat financiële compensatie te vragen voor berichten die door de nieuwsaggregator worden opgenomen in zijn portaal.

Betaalde content

Internetbedrijven zoals Alphabet en Yahoo! maken gebruik van nieuwsplatformen die onderwerpen met een titel en een kort tekstfragment behandelen, gekoppeld aan een link naar de originele bron. Mediabedrijven klagen er echter over dat deze nieuwsaggregatoren een oneerlijke concurrentie vormen voor de eigen online activiteiten en de internetbedrijven daarom dienen te betalen voor het gebruik van de betrokken content.

Alphabet zegt daarentegen dat de aangeboden nieuwsservice de uitgevers helpt om een grotere trafiek te genereren naar hun eigen websites. Het internetbedrijf had eerder al gedreigd om de diensten van Alphabet News in Spanje stop te zetten indien de wet zou worden aangenomen.

Bron: Express.be