ING positief over Nederlandse semiconductors

ING heeft begin februari voor de Nederlandse semiconductors ASML , ASM International en Besi zijn taxaties bijgesteld. Kijkende naar de consensus van deze drie aandelen kan geconcludeerd worden dat analisten nog voldoende vertrouwen hebben in de sector, al loopt het verwacht opwaarts potentieel nogal uiteen.

ING stelt dat de Nederlandse semiconductors over 2014 sterke prestaties hebben laten zien, wat tot uiting is gekomen in een groter marktaandeel en een versterking van de semi-cyclus. De analisten voegen daaraan toe dat zij voor alle drie de bedrijven voor de nabije toekomst een verdere groei van het marktaandeel voorzien.

ASML

ING heeft voor ASML het advies verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’, terwijl het koersdoel met 5 euro is verhoogd tot 98 euro.

Ondanks deze adviesverlaging is de consensus voor ASML nog altijd zeer positief. Er staan maar liefst 20 koopadviezen uit, tegenover 12 houd- en 2 verkoopadviezen.

Daarnaast zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 94,85 euro een opwaarts potentieel voor de koers van 5,4%. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat recent afgegeven koersdoelen ver uiteen liggen. Zo gaf Exane BNP Paribas op 4 februari nog een koersdoel van 80 euro af, terwijl een paar dagen daarvoor Kepler Capital Markets het koersdoel vaststelde op 105 euro.

ASM International

Het advies voor ASM International is door ING gehandhaafd op ‘buy’, terwijl het koersdoel is verhoogd met 2 euro tot 44 euro.

Geen van de analisten heeft voor ASM International een verkoopadvies afgegeven. Wel staan er 2 houd- en 9 koopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 36,85 euro en levert een verwacht rendement op van 4,18%. Dit rendement is onder meer het gevolg van de recente koersdaling van het aandeel. Waar de koers 30 januari nog op 36,70 euro sloot staat deze inmiddels 3,6% lager.

BE Semiconductor

Voor Besi heeft ING het advies verhoogd van ‘hold’ naar ‘buy’, terwijl het koersdoel is bijgesteld van 16,50 euro naar 22 euro.

Er zijn in totaal 5 adviezen voor het aandeel afgegeven, waarvan 3 ‘houden’ en 2 op ‘kopen’ staan.

Opvallend is het gemiddeld koersdoel van 16,75 euro, wat een negatief rendement oplevert van 5%. Analisten zijn dus gemiddeld van mening dat de koers te hoog staat. Het recente koersdoel van ING geeft echter ook aan dat niet alle analisten het hiermee eens zijn, aangezien zij anticiperen op een positief rendement van 24,7%.