Verwachtingen Axel Springer vallen tegen

De Duitse uitgever Axel Springer heeft het afgelopen jaar de resultaten zien verbeteren dankzij met name de digitale activiteiten. De online tak zal dan ook naar verwachting in 2015 verder groeien, wat de dalende omzet van andere divisies moet compenseren. Analisten hebben echter hun taxaties voor het aandeel verlaagd, omdat zij de verwachtingen van de uitgever zwak vinden.

Axel Springer zag over heel 2014 de ebitda stijgen met 12% tot 507,1 miljoen euro, terwijl de omzet uit continuerende activiteiten toenam met 8,4% tot 3,04 miljard euro. Dit was vooral te danken aan een groei bij de digitale activiteiten, waarmee onderaan de streep de nettowinst op jaarbasis steeg met bijna een derde tot 235,7 miljoen euro.

Voor dit jaar rekent Axel Springer op een verdere verbetering van de omzet en winst, dat wederom gerealiseerd moet worden door een stijging van de advertentie-inkomsten. Axel Springer schat dat de ebitda met een hoog enkelcijferig percentage zal stijgen, terwijl de totale omzet ten opzichte van 2014 zal stijgen met een laag tot midden enkelcijferig percentage.

Tot slot heeft Axel Springer voorgesteld om over 2014 een dividend uit te peren van 1,80 euro per aandeel, wat gelijk is aan een jaar eerder.

Koersdoel verhoogd

Equinet heeft het koersdoel voor Axel Springer verhoogd met 2 euro tot 60 euro. De resultaten over het vierde kwartaal noemt analist Christoph Bast solide. De verwachtingen voor de ebitda in 2015 vindt de analist wel een beetje conservatief, terwijl hij verrast is door de zwakke vooruitzichten voor de betaal- en marketingaanbiedingen. Het advies bij Equinet is blijven staan op ‘accumulate’.

Koersdoel verlaagd

De Britse zakenbank Barclays heeft zijn verwachtingen voor de operationele winst en winst per aandeel verlaagd met 5% en 11%. De redenen hiervoor zijn de iets lager dan verwachte inkomsten, stijgende investeringen en beduidend hogere afschrijvingen. Barclays heeft als gevolg daarvan zijn koersdoel voor Axel Springer verlaagd van 56,75 euro naar 54,20 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘equal weight’.

Consensus Axel Springer

Er staat momenteel slechts 1 verkoopadvies voor Axel Springer uit, terwijl er 11 houd- en 6 koopadviezen zijn afgegeven. Dit levert een licht positieve consensus op.

De diverse koersdoelwijzigingen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 50,43 euro is, hetgeen een negatief verwacht rendement oplevert van 7,1%. Analisten rekenen er dus gemiddeld op dat de koers van Axel Springer zal dalen.

Het gemiddelde geeft echter geen goede afspiegeling van de koersdoelen die recent zijn afgegeven voor het aandeel. Deze liggen hier namelijk allen aanzienlijk boven en impliceren dat analisten juist nog voldoende opwaarts potentieel voor de koers zien. Koploper hierin is Oddo Seydler Bank, dat met een koersdoel van 62 euro een rendement verwacht van 12,4%.