Winstdaling SAP geen reden voor wantrouwen

De winstdaling die het Duitse softwareconcern SAP AG recent naar buiten bracht heeft analisten niet van hun stuk gebracht. Zij wijzen liever op de gerealiseerde omzetgroei in het afgelopen kwartaal en geboekte voortgang bij de clouddivisie. Mede daarom hebben een aantal marktvorsers hun koersdoel voor het aandeel verhoogd

SAP AG rapporteerde over het eerste kwartaal van dit jaar een omzettoename van 22% tot 4,5 miljard euro, geholpen door de zwakke euro en de overname van Concur (ter waarde van 7,3 miljard dollar). Verder steeg de operationele winst, exclusief speciale items, met 15% tot 1,06 miljard euro. Maar onderaan de streep zag het bedrijf de winst na belastingen 23,5% lager uitkomen ten opzichte van een jaar eerder op 413 miljoen euro.

Het Duitse softwareconcern zit momenteel in een transitie richting clouddiensten. Waar momenteel de meeste inkomsten nog worden gerealiseerd middels licenties, zijn clouddiensten geënt op via het internet verkochte software. Hiermee concurreert het met samen bedrijven als Oracle , IBM en Microsoft tegen puur cloudgebaseerde bedrijven als Salesforce.com en Workday.

SAP AG verwacht dit jaar voor 2 miljard euro aan omzet te realiseren voor zijn cloud software, wat in 2020 moet zijn verviervoudigd en daarmee tegen die tijd 30% van de totale omzet moet uit maken. Voor 2015 houdt SAP AG vast aan zijn verwachtingen. De operationele winst zal 14% hoger uitkomen, waarbij de omzet uit softwarelicenties zal stijgen met 11% als gevolg van gunstige wisselkoerseffecten.

Koopadviezen gehandhaafd

Credit Suisse blijft vasthouden aan zijn ‘outperform-advies’ voor SAP AG en heeft zijn koersdoel verhoogd van 67,50 euro naar 87 euro. Analist Philip Winslow stelt in zijn rapport dat de omzet beter dan verwacht was, maar de operationele marge een tegenvaller vormde. Over het algemeen genomen bevestigen de kerncijfers echter volgens de analist zijn positieve opvatting over het aandeel.

Ook Citigroup heeft zijn koersdoel voor SAP AG verhoogd, van 78 euro naar 81 euro. Volgens analist Walter Pritchard heeft het softwareconcern over het eerste kwartaal solide resultaten geleverd, waarbij de omzet hoger uitkwam dan verwacht dankzij de voorgang bij de clouddivisie. Pritchard ziet dan ook geen redenen om zijn ‘buy-advies’ te wijzigen.

Consensus SAP AG

Doordat een meerderheid van de analisten zijn advies voor SAP AG heeft herhaald, is de consensus nagenoeg onveranderd. Momenteel staan er 2 verkoop-, 6 houd- en 11 koopadviezen uit en is de consensus daarmee licht positief.

De verscheidene koersdoelverhogingen hebben erin geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel is opgetrokken tot 69,13 euro, wat gelijk ligt aan het huidige koersniveau. Recent afgegeven koersdoelen hebben daarbij een aanzienlijke bandbreedte, wat aangeeft dat er verdeeldheid is over het potentieel van het aandeel. Zo rekent Bank of America Merrill Lynch met een koersdoel van 80 euro op een rendement van 13,6%, terwijl Nord Landesbank met een koersdoel van 65 euro verwacht dat de koers zal dalen met 6,3%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.