'Bedrijfsmodellen van banken gedateerd'

De Britse bank HSBC (origineel The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, die in 1865 in Shanghai en Hongkong werd opgericht om de Britse handel in het verre oosten te financieren) gaat tussen dit en 2 jaar 50.000 werknemers van de loonlijst halen. Het model van de universele commerciële bank heeft geen toekomst meer, denken analisten.

Uitdagingen voor HSBC

HSBC staat voor enorme uitdagingen. de aankondiging dat de bank 25.000 werknemers laat afvloeien en een zelfde aantal in Turkije en Brazilië wil afstoten via de verkoop van de activiteiten ginds, geeft aan dat het traditionele zakenmodel van banken zijn doodsvonnis heeft getekend.

Ook in deze sector wil het motto ‘alles zijn voor iedereen’ dat men uiteindelijk niets meer betekent voor niemand. Toen Stuart Gulliver in 2010 aan het hoofd van HSBC kwam te staan droomde hij nog van een universele bank, die op alle fronten zou meedoen, in alle landen. Vandaag rest hem enkel nog één optie: zijn activiteiten focussen op Azië in de hoop de winstgevendheid die de voorbije jaren verwaterde te kunnen opkrikken.

Schandalen

Banken zitten tussen hamer en aambeeld: er zijn de lage rentevoeten, de strenger geworden reglementering, de veelvuldige rechtszaken waarin ze betrokken zijn, ten gevolge van de vele schandalen, maar ook de technologische vooruitgang die vandaag alle bestaande modellen in alle sectoren verstoort, de veelgeroemde 'disruption', zeg maar.

Ook hier worden low-costspelers met nieuwe businessmodellen geduchte tegenstanders. Banken worden met andere woorden niet geconfronteerd met strategische uitdagingen, maar met ware game-changers.

Dat andere banken zullen volgen, lijdt geen twijfel, aldus kenners. Ze zitten gevangen in een infernale spiraal die hun winsten heeft weggeknaagd en hun kosten heeft doen stijgen. Indien ze zich niet volledig heruitvinden dreigen ze net als zo vele traditionele bedrijven in andere sectoren in de marge van de gebeurtenissen te belanden.

In 1978 schreven de Fransen Alain Minc en Simon Nora in hun Nora-Minc rapport, dat ‘de bankenwereld ten gevolge van de technologische revolutie de staalindustrie van morgen zou zijn’.

Bron: Express.be