Waarom Apple een mega-acquisitie nodig heeft om de aandeelprijs op peil te houden

Geconfronteerd met een afvlakkende iPhone-verkoop en met een daling van het aandeel van meer dan 25% ten opzichte van haar 52-weeks hoogste koers (AAPL) geconfronteerd met toenemende druk van investeerders en Wall Street om de enorme 130 miljard dollar aan contant geld te gebruiken voor een belangrijke overname, volgens analisten die door Barron's worden aangehaald. De potentiele doelen voor de globale iPhone-maker omvatten A24 Studio, Lions Gate (LGF.ALGF.A), Viacom (VIABVIAB), CBS (CBSCBS), Sony Pictures, MGM Studios en Netflix (NFLXNFLX), zeggen de analisten. (Zie onderstaande tabel).

Wedbush analist Daniel Ives herhaalde het sentiment van JPMorgan. “Nu is de tijd rijp voor Apple om de pleister af te scheuren en eindelijk belangrijke inhoud [fusies en overnames] te doen met het landschap,” schreef Ives in een recente notitie in Business Insider. “Anders zal het een grote strategische fout zijn die het bedrijf nog jarenlang zal achtervolgen, aangezien de inhoud de raketbrandstof in de dienstenmotor is en momenteel ontbreekt in de portefeuille.”

Apple: Mogelijke overnamedoelstellingen overnamekandidaten

 • A24 Studios
 • Lions Gate
 • Viacom
 • CBS
 • Sony Pictures
 • MGM
 • Studios
 • Netflix
  Bron: Barron's

  Apple streeft ernaar 'netto-cashneutraal' te zijn

  De analist Samik Chatterjee van JPMorgan schreef in een nota deze week dat terwijl Apple intern de uitbreiding van zijn de dienstenzaken opvoert, de investeerders voor anorganische versnelling - M&A - door beïnvloeding van zijn contant cash geladen balans zijn. In een brief vorige maand, wees CEO Tim Cook erop dat het bedrijf plant “netto-cash neutraal" te zijn, wat betekend dat het uiteindelijk een doel voor zijn contant geld moet vinden.

  Investeerders willen deals

  Apple bouwt op agressieve wijze aan zijn software- en servicediensten om zich te ontdoen van de verkoop van hardware, die zijn belangrijkste bron van inkomsten blijft. JPMorgan'’s analist Chatterjee geeft aan dat een overname de transformatie zou versnellen en een stevige haag tegen financiële schommelingen van een zwakkere iPhone-markt zou vormen.

  De analist van JPMorgan beoordeelt Apple’s prijsdoel van $228 als een te zware last, daar het zou neerkomen op een stijging van bijna 33% ten opzichte van het huidige niveau. In een vroegere nota, wees hij erop dat Apple zou moeten kijken naar video-streaming, video-spellen en smart-home-speaker markten.

  Wedbush Ives wijst erop dat de streaming Business van Apple in drie tot vijf jaar 100 miljoen abonnees kan vangen, $15 per aandeel kan toevoegen, of ongeveer $70 miljard in marktkapitalisatie. Zeker, een agressieve M&A-strategie gaat in tegen het DNA van Apple, dat van oudsher was helemaal geen grote overeenkomsten overnames deedte doen, merkte Ives op voor Business Insider. Maar, voegde hij toe “de klok heeft middernacht geslagen voor Cupertino“

  Vooruitkijkend bij Apple

  Ondanks de druk van Wall Street voor een Apple mega-deal, is het belangrijk om op te merken dat een overname nieuwe problemen kan opleveren voor de technische reus in plaats van deze op te lossen. Het aandeel van Apple zou kunnen dalen als een deal als te duur wordt gezien en Apple zou uiteindelijk voor de uitdaging staan om een nieuw bedrijf in zijn cultuur te integreren. Om een grote groei te realiseren, moet Apple het risico van een grote naam deal afwegen tegen het risico van een minder opwindende groei zonder een grote naam deal zo stellen veel analisten..