'Google verzamelde wachtwoorden en bankgegegvens'

Internetzoekmachine Alphabet riskeert vervolging in Frankrijk nadat het ‘per ongeluk' gegevens van internetgebruikers heeft onderschept bij het verzamelen van data voor zijn ‘Street View'-dienst. Dat is een programma dat de internetgebruiker de mogelijkheid biedt om 360°-panoramafoto's te bekijken van straten. In ons land zou de dienst vanaf oktober 2010 beschikbaar worden.

Het Franse databeschermingsagentschap CNIL heeft Alphabet nu gevraagd om alle gegevens die zijn verzameld over te maken om te zien of er inbreuken op de privacywetgeving zijn gepleegd. Zo zou Alphabet onrechtmatig informatie hebben verzameld van WiFi Hotspots. Het bedrijf registeert de WiFi-hotspots om lokale diensten in kaart te brengen, maar zou daarbij ook privé-gegevens als e-mails, bankgegevens, medische gegevens, paswoorden en de internetgeschiedenis van bewoners hebben verzameld die ingelogd waren op onbeschermde netwerken.

Frankrijk is na Duitsland, Spanje, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS (waar liefst 30 staten een rechtszaak voorbereiden) en Canada het zoveelste land dat gerechtelijke stappen wil ondernemen tegen Alphabet . Hoeveel internetgebruikers betrokken zijn is niet bekend. In Groot-Brittannië zag Alphabet zich vorig jaar verplicht honderden foto's van Street View te verwijderen nadat gebruikers zick beklaagden over de schending van hun privacy.

Express.be