Analisten juichen fusie Danone toe

Danone maakte recentelijk bekend zijn zuivelactiviteiten in Rusland te fuseren met die van het Russische Unimilk. Analisten juichen de fusie toe, waarbij sommige analisten de Franse levensmiddelenproducent zelfs op hun favorietenlijst hebben geplaatst. Geen van de analisten heeft daarnaast een verkoopadvies uitstaan.

Door onze redactie

Fusie
Afgelopen vrijdag maakte Danone de fusie met Unimilk bekend, waarmee een bedrijf ontstaat met een jaarlijkse omzet van ongeveer 1,5 miljard euro. Danone zal een belang van 57,5% krijgen in het fusiebedrijf en Unimilk het restant. Voor Danone zijn Rusland en zijn buurlanden belangrijke groeimarkten. Ook concurrent Unilever is actief op deze markten.

De combinatie zal ongeveer 21% van de Russische markt voor verse zuivelproducten in handen krijgen en wordt naar eigen zeggen marktleider in Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland. De transactie zal naar verachting aan het einde van dit jaar worden afgerond.

Jaarlijkse groei

De analisten van Morgan Stanley wijzen erop dat door de fusie Danone marktleider wordt op de Russische markt voor zuivelproducten en dat de acquisitie past in de strategie van het concern. De fusie zal volgens de analisten leiden tot synergievoordelen en innovaties, met als gevolg een jaarlijkse netto-groei van 6% zal vanaf 2011. De analisten hanteren voor Danone een overweight advies en hebben een koersdoel uitstaan van 52 euro.

De Franse zakenbank BNP Paribas heeft zijn outperform-advies voor Danone herhaald, waarbij het een koersdoel hanteert van 53 euro. Met een omzetgroei van 8,8% heeft het concern de goede ontwikkelingen in de yoghurt business weten voort te zetten, aldus de analisten. Daarnaast wijzen de analisten erop dat de mineraalwaterdivisie zich wederom heeft verbeterd.

Selected List
De analisten van Société Générale hebben Danone op hun Selected List gezet naar aanleiding van de fusie met Unimilk. Het koersdoel is vastgesteld op 52 euro. De analisten stellen dat Unimilk een groot marktaandeel bezit in Rusland en Oekraïne, en volgens hen zijn er een sterke groei en kostensynergie te realiseren.

De analisten van Independent Research stellen dat in het eerste jaar, na de afronding van de transactie, een positief effect op de resultaten waarneembaar zal zijn. Er is volgens de analist een hoog groeipotentieel in de regio en een goede geografische dekking. Daarnaast zijn er volgens de analisten grote synergievoordelen te behalen. Independent Research heeft momenteel voor het aandeel een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 49 euro.

Consensus
Geen van de analisten heeft momenteel een verkoopadvies uitstaan voor Danone . Er staan 16 koop- en 15 houdadviezen uit, waardoor de consensus erg positief is. Gezien de hiervoor opgesomde reacties kan gesteld worden dat het sentiment rond het aandeel positief te noemen is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 48 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 6%.