Alcoa trapt maandag Q-seizoen af, analisten rekenen op omzetdaling over heel 2016

Aanzienlijk minder omzet Alcoa verwacht

Aanstaande maandag trapt traditiegetrouw Alcoa het kwartaalcijferseizoen weer af. Over het huidige boekjaar komt de omzet volgens de analisten uit op 20,56 miljard dollar. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2015 toen de omzet 22,53 miljard dollar bedroeg. De analisten gaan voor Alcoa voor 2016 uit van een nettowinst van 474 miljoen dollar.

Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 35 cent. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 26,69 te liggen.

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 12,54 cent verwacht. Alcoa 's dividendrendement komt hiermee op 1,34 procent te liggen. Het gemiddelde dividend van de industriële metalensector ligt op 1,59 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Alcoa

Dividendalcoa

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividend kleine stimulans beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een koersverlies van 74 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 1,29 per jaar ondergemiddeld te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een beperkt extra dividendrendement van 12 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus op de lange termijn niet significant te noemen.

2015 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Alcoaprices

De bovenstaande matrix toont Alcoa 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 69 procent het slechtste jaar. De winst van 49 procent in 2015 was voor het aandeel de hoogste jaarwinst sinds 2008. Het totale rendement sinds 2008 tot heden van het aandeel bedraagt min 74 procent.

Alcoa underperformt al jaren

Met een enorm verlies van 72 procent de afgelopen 10 jaar was Alcoa één van de slechtste aandelen van Amerika. Het gemiddelde Amerikaanse aandeel won de afgelopen 10 jaar circa 45 procent. Andere ondermaats presterende aandelen uit de sector zijn o.a. Cleantech Solutions International Inc, Viohalco en Constellium N.V..

Over de afgelopen 12 maanden boekte het aandeel Alcoa een verlies van circa 11 procent. De industriële metalensector won dezelfde periode ruim 1 procent. Het gemiddelde Amerikaanse aandeel staat over de afgelopen 12 maanden op een verlies van 2 procent.

Historische koersen Alcoa afgelopen 10 jaar

Alcoabeurskoers

Kerncijfers sector industriële metalen

Alcoasector


De boekwaarde per aandeel ligt op circa 9,19 dollar. Het aandeel noteert op factor 0,98 hiervan. De industriële metalensector noteert momenteel met een CAPE van -9.92. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Alcoa 's marktkapitalisatie 12,24 miljard dollar.

Het aandeel Alcoa wordt door 4 analisten gevolgd (alleen op basis van fundamentele bedrijfsanalyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 11,62 dollar. Dit is circa 24 procent meer dan de huidige beurskoers van 9,34 dollar.

Donderdagavond sloot het aandeel op 9,34 dollar. Dit betekent 33 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.