Koersdoelverhogingen voor AstraZeneca ondanks lagere resultaten

Alhoewel AstraZeneca over het tweede kwartaal een dalende omzet alsook winst rapporteerde en mede daarom zijn groeidoelstelling voor de komende jaren heeft bijgesteld, steeg de koers van het aandeel in korte tijd omdat de resultaten minder slecht waren dan verwacht. Analisten hebben daarbij hun koersdoel voor het aandeel massaal opwaarts bijgesteld.

Dalende omzet en winst

AstraZeneca maakte op 28 juli bekend dat over het tweede kwartaal de omzet op jaarbasis is gedaald met 11% tot 5,6 miljard dollar, terwijl de winst per aandeel exclusief eenmalige items afnam met 31% tot 83 dollarcent per aandeel. De markt rekende gemiddeld op een omzet van 5,58 miljard dollar bij een winst per aandeel van 84 dollarcent.

De Britse farmaceut verwacht dat de omzet als de winst ook in de komende kwartalen met een enkelcijferig percentage zal dalen mits de wisselkoersen gelijk blijven. Analisten rekenen er ondertussen op dat de omzet en winst in 2016 en 2017 nog zal dalen, om vervolgens in 2018 terug te keren naar een groei.

Wel heeft AstraZeneca besloten de groeidoelstellingen die in 2014 voor de komende jaren werden uitgesproken los te laten. Waar eerder nog werd gerekend op een jaaromzet in 2023 van 45 miljard dollar is dit teruggeschroefd tot 40-41 miljard dollar. Daarbij sluit de farmaceut niet uit de doelstelling verder bij te stellen als bijvoorbeeld de waarde van de dollar verzwakt.

Koerdoelverhogingen

Verscheidene analisten hebben hun koersdoel voor AstraZeneca na de publicatie bijgesteld:

 • Jefferies heeft het koersdoel op 8 augustus verhoogd van 5.050 pence naar 5.400 pence
 • Independent Research heeft het koersdoel op 6 augustus verhoogd van 3.650 pence naar 4.200 pence
 • Exane BNP Paribas heeft het koersdoel op 3 augustus verhoogd van 4.770 pence naar 5.300 pence

  Het gemiddeld koersdoel staat hierdoor op 4.810,23 pence. Dit duidt er echter wel op dat analisten van mening zijn dat de koers momenteel te hoog staat.

  Koerssprong AstraZeneca

  De koers van AstraZeneca liep na de publicatie van de tweedekwartaalcijfers in korte tijd op met 12,9% tot 5.468 pence. Ten opzichte van 14 juni, toen de koers met 3.774 pence op het voorlopig laagste koersniveau van 2016 stond, staat de koers zelfs 44,9% hoger. Het is zelfs het hoogste koersniveau over de afgelopen 5 jaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat sommige beleggers hebben besloten winst te nemen en de koers recent iets is gedaald.

  AstraZeneca staat momenteel op een koers-winstverhouding van 38,3 en biedt een dividendrendement van 3,9%.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.