Barrick Gold één van de positieve dissonanten in verliezende mijnbouwsector

Barrick Gold Corp outperformt sector afgelopen jaar

Het aandeel was de afgelopen aandeel jaar met een enorme winst van 106 procent één van de best renderende aandelen uit de mijnbouwbedrijfsector. Door deze winst behoort het aandeel momenteel tot de best presterende Amerikaanse megacaps.

Aandelen uit de sector leverden het voorbije 1 jaar welliswaar een extreme winst op van circa 106 procent maar over de langere termijn noteert de sector nog met zware verliezen. Andere sterk presterende aandelen uit de sector zijn o.a. Ebix Inc, Universal Insurance Holdings Inc en Protector Forsikrin.

Historische koersen Barrick Gold Corp afgelopen 10 jaar

Barrick

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Barrick Gold Corp op een winst van zo'n 182 procent. De mijnbouwsector won dezelfde periode ruim 106 procent. Op 5-jaarsbasis deed het aandeel het met een verlies van 56 procent slechter dan haar sector. De Amerikaanse aandelen wonnen circa 5 procent de voorbije 12 maanden.

2016 superjaar, 2009 slechtste jaar

Barrickgold

De bovenstaande matrix toont Barrick Gold Corp's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 13 procent het slechtste jaar. 2016 is tot nu toe met een winst van 102 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 42,05) dollar heeft nu een koersverlies van 48 procent.

Kerncijfers sector mijnbouw

Miningsectorbarrick


Barrick Gold Corp's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,28. De mijnbouwsector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 7.95. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Barrick Gold Corp's marktkapitalisatie 25,33 miljard dollar.

Analisten verwachten omzetdaling

De omzet van Barrick Gold Corp over dit jaar komt uit op 8,41 miljard dollar. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. Dit is licht minder dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 9,03 miljard dollar verdiende.

Historische omzetten en resultaten Barrick Gold Corp in beeld plus taxaties 2016

Barrickrevenue

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 756 miljoen dollar. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 69 cent over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 31,51.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 0,08 cent. Het dividendrendement ligt zodoende op 0,37 procent. Het gemiddelde dividend van de mijnbouwsector ligt op 1,69 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Barrick Gold CorpBarrickdividends

De grafiek hier boven toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividend matige compensatie beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een verlies van 48 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 1,21 per jaar relatief laag te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op 10 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger verwaarsloosbaar.

Het aandeel Barrick Gold Corp wordt door 23 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 5,43 dollar. Dit is circa 42 procent meer dan de huidige beurskoers van 21,74 dollar.

Historische koersen Barrick Gold Corp afgelopen 10 jaar

Barrick

Het aandeel staat om 17.39 0,97 procent hoger op 21,74 dollar. Dit betekent 111 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.