Hosannastemming rond Google lijkt ten einde

Na jaren van hosannastemming omtrent Alphabet lijkt dit voorlopig ten einde. Naar aanleiding van de tweedekwartaalcijfers die het concern recent naar buiten bracht hebben verscheidene analisten besloten hun taxaties voor het aandeel naar beneden bij te stellen. Voornaamste reden voor deze verlaging zijn de hogere kosten waar Alphabet momenteel mee te kampen heeft, al heeft geen van de analisten tot op heden besloten een verkoopadvies voor het aandeel af te geven.

Door onze redactie

Adviesverlaging
De analisten van Raffeisen Centrobank hebben als enige besloten hun advies voor Alphabet te verlagen. De analisten hebben het advies verlaagd van kopen naar houden, omdat zij van mening zijn dat Facebook op termijn een grote concurrent voor Alphabet kan worden vanwege zijn dominante positie bij sociale netwerken. Facebook is volgens de analisten een ideaal marketing instrument voor adverteerders aangezien zij met een veel grotere nauwkeurigheid beter hun doelgroepen kunnen bereiken.

Alphabet heeft dan wel solide resultaten over het tweede kwartaal gepresenteerd, de analisten vinden dat het concern is achtergebleven bij de marktverwachtingen. Alphabet ziet de concurrentie toenemen en dan met name bij sociale netwerken en moet momenteel fors investeren in nieuwe markten zoals mobiele marketing.

Koersdoel verlaagd
Er zijn naar aanleiding van de tweedekwartaalcijfers diverse koersdoelverlagingen doorgevoerd bij zakenbanken . Zo heeft de Britse zakenbank Barclays het koersdoel voor Alphabet verlaagd van 650 dollar naar 550 dollar, terwijl de analisten van Citigroup het koersdoel verlaagden van 630 dollar naar 620 dollar. Beide banken handhaafden hun koopadvies voor het aandeel.

De analisten van Independent Research verlaagden het koersdoel van 685 dollar naar 650 dollar, waar het advies bleef staan op kopen. De analisten blijven overtuigd van het business model van Alphabet en wijzen onder meer op de goede balansverhoudingen en de sterke operationele kasstroom. De groeivooruitzichten voor Alphabet blijven verder intact, waarbij de innovatieve kracht van het concern hoog blijft, zo besluiten de analisten.

Gemiddelde gezakt
Nog altijd heeft geen van de analisten een verkoopadvies voor Alphabet uitstaan, waardoor de consensus buitengewoon positief te noemen is. Er staan voor het aandeel 26 koop- en 6 houdadviezen uit.

De verscheidene koersdoelverlagingen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel is gezakt naar 625 dollar, wat nog altijd een verwacht rendement oplevert van ongeveer 29%. Er bestaan echter grote verschillen tussen de recent afgegeven koersdoelen, al verwachten alle analisten nog steeds een opwaartse trend van de koers.