Winstwaarschuwing Delhaize zorgt voor taxatieverlagingen

Waar Delhaize ondanks de zware economische crisis in Griekenland goed staande weet te houden, heeft het zijn activiteiten in de Verenigde Staten zien afzwakken en daardoor vorige week een winstwaarschuwing moeten afgeven. Dit heeft sommige analisten doen besluiten hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bij te stellen, waardoor het sentiment rond het aandeel slechter is geworden.

Door onze redactie

Verwijderd van favorietenlijst
Zakenbank ING heeft het advies voor Delhaize verlaagd van buy naar hold, waarbij het koersdoel is verlaagd van 78 euro naar 56 euro. Analist John David Roeg stelt dat als gevolg van zwakke Amerikaanse activiteiten de supermarktketen tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal heeft geboekt.

De analist heeft verder zijn prognose voor de winst per aandeel voor 2010 verlaagd met 13% en voor 2011 met 12%. Tot slot heeft de analist Delhaize verwijderd van zijn ‘Benelux Favourites List’.

Geen verbetering verwacht
De analisten van UBS hebben het koersdoel voor Delhaize verlaagd van 67,50 euro naar 55 euro. Gezien de moeilijke situatie van de Amerikaanse dochteronderneming Food Lion hebben de analisten hun verwachtingen voor de EBIT voor het volledige jaar 2010 verlaagd met 5%. Food Lion zal volgens de analisten een nieuwe positie moeten zoeken gezien de zwakke regionale omstandigheden in het zuidoosten van de Verenigde Staten en de diverse prijsverlagingen van onder meer concurrent Wal-Mart Stores .

Vanwege het feit dat de reactie van de klanten niet positief is geweest verwachten de analisten tot slot niet dat er een verbetering zal optreden in de tweede helft van dit jaar.

Winstwaarschuwing zorgt voor koersdoelverlaging
Analist Ivan Lathouders van DeGroof heeft naar aanleiding van de winstwaarschuwing die Delhaize heeft afgegeven zijn taxaties gereduceerd, vooral voor de divisies in de Verenigde Staten. Het koersdoel is door de analist verlaagd van 81 euro naar 69 euro.

Lathouders blijft bij zijn buy-advies voor Delhaize , omdat hij van mening is dat er nog steeds sprake is van een opwaarts potentieel van 33,5%. Volgens hem lig de waardering van Delhaize nog steeds boven de huidige beurskoers en hoewel de resultaten onder de verwachtingen lagen handhaaft de analist zijn positieve advies.

Tot slot verlaagden de analisten van KBC Securities het advies voor Delhaize van kopen naar houden, waarbij het koersdoel neerwaarts werd bijgesteld van 70 euro naar 55 euro.

Vooral houdadviezen
Door de diverse taxatiewijzigingen staan er nu voor het aandeel 7 koop-, 19 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel licht positief, al valt wel op dat de meeste analisten behoudend zijn over het aandeel.

De taxatieverlagingen duiden erop dat het sentiment rond het aandeel is verslechterd. Analisten zijn behoudender geworden na de winstwaarschuwing die Delhaize vorige week afgaf.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 62,43 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 20%. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter ver uiteen. Het koersdoel van DeGroof van 69 euro impliceert een verwacht rendement van 33%, terwijl de analisten van KBC Securities met het nieuwe koersdoel van 55 euro uitgaan van een opwaarts potentieel van slechts 6%. Dit geeft aan dat analisten zeer verschillen over het opwaarts potentieel.