Sanofi-Aventis houdt alle opties open

Afgelopen zondag heeft het farmaceutische concern Sanofi-Aventis opnieuw een bod uitgebracht op biotechnologiebedrijf Genzyme. Waar analisten echter hadden gerekend op een verhoogd bod is het bod gelijk aan dat wat Sanofi een maand geleden deed. Voorlopig blijven alle opties omtrent de overname open.

Door onze redactie

Nieuw bod
Sanofi-Aventis heeft een bod uitgebracht op Genzyme van 18,5 miljard dollar, wat neerkomt op 69 dollar per aandeel. Dit is een premie van 38% op de koers van het aandeel van 1 juli, aldus Sanofi-Aventis . Het bod is gelijk aan het bod dat Sanofi-Aventis een maand geleden deed en toen werd afgeslagen door het Amerikaanse biotechnologieconcern. Analisten hadden ook verwacht dat Sanofi-Aventis haar bod zou verhogen om zo Genzyme te behagen.

Voorlopig houdt Sanofi-Aventis alle opties open om de overname van Genzyme succesvol af te ronden. Hiertoe behoort ook een vijandige overname, maar analisten verwachten dat de kans dat dit zal gebeuren klein is omdat het concern geen risico’s wil nemen. De financiering voor de overname zou volgens het concern rond zijn en momenteel is er geen gedachte om een hoger bod uit te willen brengen.

Momenteel heeft Genzyme enkele problemen in fabrieken waardoor er een gebrek aan medicijnen ontstaat, wat zou kunnen leiden tot onverwachte extra kosten.

Consensus
Op dit moment staan er voor Sanofi-Aventis 22 koop- en 11 houdadviezen uit tegenover slechts 1 verkoopadvies. Hierdoor is de consensus voor het aandeel zeer positief te noemen. De afgelopen maand hebben analisten voornamelijk koopadviezen voor Sanofi-Aventis afgegeven, wat aangeeft dat analisten nog immer positief gestemd zijn over het concern. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 58,52 euro, wat zorgt voor een verwacht rendement van 29,31%.

Opvallend is dat de koers van het aandeel sinds het overnamebod van Sanofi-Aventis medio juli in een dalende trend verkeert. Stond de koers destijds op 48 euro, inmiddels is deze gedaald naar ongeveer 45 euro, wat een verlies oplevert van 6,25%. Begin dit jaar stond de koers echter nog op ongeveer 58 euro, wat resulteert in een verlies van ruim 22% en daarmee aangeeft dat beleggers minder vertrouwen in het aandeel hebben.

Voor Genzyme staan 7 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Recent afgegeven adviezen zijn alleen een houdadvies, wat aangeeft dat analisten voorlopig de overnamestrijd afwachten en beleggers adviseren hun stukken vooralsnog niet van de hand te doen.