BAM kan zich geen crisis veroorloven

BAM zit in een behoorlijk lastig parket. Normaal gesproken zou het bedrijf en het aandeel het erg goed moeten doen aan het verwachte einde van de bullmarkt. Consumenten hebben nog steeds veel te besteden en er worden flink wat huizen gebouwd dankzij de lage rente. BAM heeft echter al jaren problemen. Deze problemen komen vooralsnog niet echt van de woonhuizen af maar van grote afschrijvingen op projecten.

Steeds weer winstwaarschuwingen

In juli jongstleden kwam BAM alweer met een winstwaarschuwing. In de eerste 6 maanden van 2019 leed BAM verlies en dat is ernstig in deze economische hoogtijdagen. Op het bericht dat BAM de winstverwachting voor het hele jaar verlaagde, daalde het aandeel met meer dan 20%. Sinds 2013 regent het winstwaarschuwingen. Er zijn er al 5 geweest. Sinds 2014 heeft de koers niet zo laag gestaan. Dit jaar waren er grote problemen met projecten in Duitsland. Steeds weer moet BAM flink meer kosten maken dan dat het begroot. Dit jaar was er een kostenoverschrijding van €90 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag op de market kapitalisatie van ruim €600 miljoen.

Beurskoers aandeel BAM Beurskoersbam

Shortposities aandeel BAM

Ruim 7% van het aandeel is geshort.

Shortpositiesbam
Bron: Shortsell

Groot risico bij recessie

Het grote risico bij BAM is dat de economie in een terugval komt en we wellicht een recessie krijgen. BAM heeft gelukkig een sterke balans dus er hoeft niet gevreesd te worden dat BAM zal omvallen of iets dergelijks bij de eerstvolgende tegenslag. Er lijkt momenteel niets mee te zitten en dat zit grotendeels wel in de koers verwerkt. Maar het volgende probleem doet zich alweer aan. De stikstofkwestie. Huizenbouwers stoten te veel stikstof uit en veel bouwprojecten liggen momenteel al stil, na uitspraken van de Raad van State. De politiek moet snel met een oplossing komen en hopelijk kunnen zij een list verzinnen om toch door te kunnen gaan met de bouwprojecten. De huizenbouw ging eigenlijk nog wel aardig bij BAM, maar deze kwestie kan ook nog significante problemen opleveren.

Wat te doen met het aandeel?

De winstprognoses voor volgend jaar zijn nog steeds behoorlijk: €0.40 tot €0.80. Op basis hiervan staat de koers heel erg laag: €2.29. Slechts ongeveer 4 maal de winst. Er is een flinke koerssprong mogelijk in het geval het vertrouwen in BAM terugkeert en er eens een keer goed in plaats van slecht nieuws komt. BAM is koopwaardig onder de €2.40 op goed nieuws zoals een oplossing voor het stikstofprobleem (het liefst in combinatie met een afname van de shortposities).

Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.