Barclays krijgt verkoopadviezen te verduren

Net als andere banken is ook het Britse Barclays hard geraakt door de kredietcrisis. Recentelijk gaf het concern aan dat het voor 4,5 miljard pond sterling aan vers kapitaal gaat ophalen. Dit wil zij gaan doen door nieuwe aandelen te verkopen aan investeerders uit voornamelijk Azië en het Midden-Oosten. Aan het begin van deze maand hebben een aantal analisten hun advies verlaagd naar verkopen waardoor het aandeel nu onderaan de bankensector bungelt.

Uitgifte nieuwe aandelen
Het Britse Barclays , dat vorig jaar nog de strijd om het Nederlandse ABN AMRO verloor van het consortium ( RBS , Ageas en Santander, red.), gaf eind juni (25 juni, red.) aan dat het voor 4,5 miljard pond sterling aan vers kapitaal wil gaan ophalen door middel van het uitgeven van nieuwe aandelen aan investeerders uit voornamelijk Azië en het Midden-Oosten. Het gaat hier onder meer om het staatsfonds van Qatar en de Japanse bank Sumitomo Mitsui.

Het staatsfonds Qatar Investment Authority zal voor 1,76 miljard pond aandelen Barclays kopen. Hierdoor zal de nieuwe aandeelhouder een aanzienlijk belang krijgen in het concern. Investeerder Challanger, eveneens afkomstig uit Qatar, koop voor 533 miljoen pond nieuwe aandelen Barclays . Het Japanse Sumitomo Mitsui neem voor 500 miljoen pond aandelen af. Reeds bestaande aandeelhouders zoals het uit Singapore afkomstige staatsfonds Temasek en China Development Bank zullen hun belang uitbreiden door het afnemen van nieuwe aandelen voor respectievelijk 200 miljoen en 136 miljoen pond.

Het resterende bedrag van 1,34 miljard pond zal worden opgehaald bij institutionele aandeelhouders van Barclays en andere beleggers.

Met het ophalen van vers kapitaal wil Barclays zijn kapitaalpositie versterken na meer dan 2,6 miljard pond te hebben moeten afschrijven vanwege de hypotheek- en kredietcrisis.

Verkoopadviezen
Recentelijk gaven de analisten van Goldman Sachs , Cazenove, HSBC en Citigroup een verkoopadvies af voor het aandeel Barclays . De consensus is hierdoor voor het aandeel negatiever geworden en staat momenteel op houden. Er hebben op dit moment 5 analisten een verkoopadvies afgegeven. Daartegenover hebben 8 analisten een houd- en 7 een koopadvies afgegeven voor het aandeel. Hierdoor behoort het aandeel Barclays tot één van de minst favoriete bankaandelen voor analisten.

Het aandeel noteert momenteel met de één na laagste koers-winstverhouding van de sector van 4,18 (laagste k/w-verhouding noteert Royal Bank of Scotland met 2,72, red.).

Het dividendrendement behoort ook tot de hoogste van de sector. Met een dividendrendement van 12,19 moet het concern enkel Citigroup (12,84) en Royal Bank of Scotland (16,10) voor zich dulden.