Credit Agricole nog niet afgeschreven

Credit Agricole maakte onlangs bekend dat het in het vierde kwartaal een forse afboeking zal doen op zijn belang in het Italiaanse Intesa Sanpaolo . Analisten hebben naar aanleiding van de aangekondigde afschrijving hun winstverwachtingen voor dit jaar neerwaarts bijgesteld en in sommige gevallen ook hun koersdoel voor het aandeel verlaagd.

Door onze redactie

Afschrijving
De op drie na grootste bank van Frankrijk wil in het huidige kwartaal 1,25 miljard euro afboeken op zijn deelname van 4,79% in Itesa Sanpolo. De afschrijving is gebaseerd op het huidige koersniveau van het aandeel Intesa. Het aandeel verloor het afgelopen jaar 34% van zijn waarde. Credit Agricole wil heeft echter nog geen plannen om zijn belang in de Italiaanse bank van de hand te doen.

De stap zal er ook voor zorgen dat de Tier 1 ratio van Credit Agricole zal dalen met 10 basispunten tot 38 basispunten, aldus de Franse bank. Een basispunt is gelijk aan een eenhonderdste van een procent.

Niet langer haalbaar
Analist Matthias Engelmayer van Independent Research heeft zijn advies voor Credit Agricole naar aanleiding van de aangekondigde afschrijvingen verlaagd van halten naar verkaufen, waarbij het koersdoel neerwaarts is bijgesteld van 12,50 euro naar 9 euro. De analist verwacht dat het doel van een Basel-III-kernkapitaalratio van meer dan 7% tegen het einde van 2012 niet langer haalbaar is. De analist verwacht dan ook een kapitaalverhoging door de Franse bank wanneer de marktomstandigheden zijn verbeterd. Tot slot heeft Engelmayer zijn winstprognoses voor 2010 en 2011 neerwaarts bijgesteld.

Winstverwachtingen verlaagd
Deutsche Bank hanteert voor Credit Agricole een hold-advies met daarbij een koersdoel van 13 euro. Analist Brice Vandamme is van mening dat de aangekondigde afschrijving van de deelname in Intesa Sanpaolo de kernkapitaalratio niet belast. Wel heeft de analist zijn winstverwachting voor het aandeel voor 2010 verlaagd met 52%.

Dividend verwacht
De analisten van Exane BNP Paribas hebben naar aanleiding van de afschrijving hun winstverwachtingen voor 2010 aanzienlijk verlaagd, maar rekenen nog steeds op een dividend van 0,45 euro per aandeel. Mede daarom houden zij vast aan hun outperform-advies voor het aandeel met daarbij een koersdoel van 14 euro.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 7 koop-, 15 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wel kan gesteld worden dat naar aanleiding van de aangekondigde afschrijving analisten veel minder opwaarts potentieel voor het aandeel zien in de komende periode, wat weerspiegeld wordt door de verlagingen van de winstprognoses.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 12,58 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 26%. Recent afgegeven verkoopadviezen van Independent Research en Barclays herbergen echter ook een koersdoel van 9 euro, waarmee deze analisten uitgaan van een negatief rendement van circa 10%. Andere analisten zien echter nog voldoende opwaarts potentieel, zoals de analisten van Exane BNP Paribas die vasthouden aan hun koersdoel van 14 euro en daarmee een rendement verwachten van meer dan 40%.